Tetkós világ

Beckham tetoválását a pekingi egyetemen is megcsodálták
Beckham tetoválását a pekingi egyetemen is megcsodálták
Sárkány, kígyó, szerencse, bátor, birka.... mikor melyik: Torsten Frings
Sárkány, kígyó, szerencse, bátor, birka.... mikor melyik: Torsten Frings
Cody Williams nem beszél kínaiul és a tetoválása is ezt jelenti: nem tudom, nem beszélek kínaiul. De mi lesz, ha megtanul?
Cody Williams nem beszél kínaiul és a tetoválása is ezt jelenti: nem tudom, nem beszélek kínaiul. De mi lesz, ha megtanul?

2019. június 26. [9:24]

Tudták, hogy Sissi királynénak volt tetkója? A tengert imádó királyné, titokban egy vasmacskát és hozzáillő kötelet tetováltatott a bal lapockájára. II. Miklós orosz cárban mély benyomást tett kelet-ázsiai körútja, ezért ő egy színes sárkányt tetováltatott a jobb kezére. A japán kultúra iránti vonzódása később némileg alábbhagyhatott, amikor ugyanezen az úton egy helyi őrült rendőr szablyával akarta lekaszabolni.

De volt tetoválása Churchillnak is, akit a saját anyja, Lady Randolph Churchill vitt bele a rosszba, ugyanis az asszonynak egy kígyó díszítette a csuklóját, amit az elegáns eseményeken egy nagyobb karpereccel próbált elrejteni a kíváncsi tekintetek elől. Winston Churchill egy horgonyt varratott az alkarjára, ám ezzel kapcsolatban napvilágot látott egy olyan verzió, miszerint az államférfinak nem volt tetoválása, hanem csak egy hege, ami bőrtranszplantáció miatt keletkezett, ugyanis így akart segíteni egy katonán, aki az omdurmáni csatában sérült meg.

Az USA legtöbb elnökének is volt tetoválása. Például a hetedik elnöknek, Andrew Jacksonnak egy hatalmas tomahawk díszítette a combját. James Knox Polk, a tizenegyedik elnök, aki a USA részévé tette Texast, volt az első olyan fehér ember, akinek kínai betűk virítottak a testén. Az Egyesült Államok huszonhatodik elnöke, Theodore Roosevelt a családi címert tetováltatta a mellkasára, méghozzá elég nagy méretben.

Gróf Széchenyi István, aki a korabeli leírások szerint igazi nőcsábász volt, pechjére először a sógornőjébe, Caroline Meade-be szeretett bele, majd annak testvéréhez, Selinához kezdett vonzódni. A nagyon szerelmes Széchenyi azonban ugyanazt a baklövést követte el, amit manapság is sokan megbánnak, ugyanis az alkarjára tetováltatta a Selina nevet, amit a nyomaték kedvéért egy szívvel kereteztek be. Szegény Széchenyi tőrdöfésként élhette meg, amikor Selina hozzáment régi párbajtársához, Clam Martinitz-hoz.

Horthy Miklós soha nem rejtegette a bal mellétől a bal karjáig terjedő, hatalmas sárkányt ábrázoló tetoválását, amit még fiatal tengerésztisztként készítettet, egy átmulatott éjszaka eredményeként, Angliában.

Némi történelmi kitekintés után kanyarodjuk a jelenbe. Nem vitás, menő a tetkó. Sokan a mai fiatal, semmirekellő suhancok hóbortjának tartják a tetoválást, pedig egyáltalán nem a mai kor divatjáról van szó, hiszen a bőrre való rajzolás egyidős az emberiséggel. Ezt bizonyítja Ötzi, a jégkorszakbeli ember is, akinek a testén több tetoválást találtak a tudósok.

Kamasz gyerekeket és meglett felnőtteket egyaránt elkapott mára a varratási láz. Persze, nem új divat ez felénk sem, hiszen annak idején nagyon sok kiskatona megörökítette élete felejthetetlen időszakát úgy, hogy az alkarjára tetováltatta: JNA 19.... Ha lány is volt a dologban, akkor esetleg az ő neve is odakerült. Nyíllal átszúrt szívbe. Kellemetlenné akkor válhatott, ha az illető leányzó elveszítette aktualitását és utóda nehezményezte, hogy lépten-nyomon elődje nevébe botlik. De akkor legalább minden világos volt. Mindenki tudta, mit jelen a JNA és az évszám vagy az, hogy Szeretlek Mari. Pláne, ha szivet is kanyarintottak köréje.

Mára sokat változott a világ. Az ilyen egyszerű és nyilvánvaló kis szövegek kifejezetten demodének számítanak. Sokkal menőbb, ha valaki pl. japán vagy kínai írásjeleket varrat magára. Mert az olyan sejtelmes és előkelő. Valóban?

Egy Kotaro nevű japán, aki szerb lányt vett feleségül, blogot vezet Tokió Szerbiáig néven, mintegy alludálva a kilencvenes évek egyik belgrádi falfirkájára, miszerint Srbija do Tokija, vagyis Szerbia Tokióig. Kotaro magáról annyit ír, hogy szereti Szerbiát és hogy a (szerb) felesége (ezért) bolondnak tartja. A minap Twitter üzenetben osztotta meg egyik belgrádi élményét.

Sokan ismerik az anekdotát, miszerint az idős kínai nyelvtanárnő döbbenten kérdi utastársait a belgrádi városi buszban, miért írja a mellette álló lány vállán azt, hogy “Kiengedés után tilos újra fagyasztani”. Kitaro számára a vicc valósággá vált.

Hat évvel ezelőtt járt a belgrádiak egyik kedvenc szórakozóhelyén az Ada Ciganliján és csodát látott!

“Láttam egy igazi szerb keményfiút, amolyan kőkemény macsót, akinek jobb karját hatalmas tetoválás ékesítette. Négy japán írásjel volt. Azt írta, hogy 公衆便所, ez pedig annyit jelent – nyilvános illemhely. Nem szóltam neki semmit, csak feltartott hüvelykujjal üdvözöltem”, írta Kotaro általános derültséget keltve a twitterezők világában.

Persze, nem ez a belgrádi macsó az egyetlen, aki megjárta a keleti írásjelekkel. Sokak számára izgalmas, sőt, szexi tud lenni egy boka fölé vagy fül mögé helyezett kínai (japán) írásjel, egészen addig, míg viselője meg nem tudja, mit is jelent. Persze, legtöbbször nem olyan borzalmas a jelentésük, egyszerűen csak nevetség tárgyává teszik a “szöveghordozót”.

Olyannyira elterjedt szokásról van szó, hogy egy kanadai blog kizárólag ezzel foglalkozik. Az olvasók beküldik, mit varrattak magukra, a blogger kiposztolja a megfejtést. Mondjuk, ezt sokuknál nem ártott volna a tetoválás előtt megtenni, de persze jobb később, mint soha.

És ne hagyjuk ki a sportolókat sem, akik köztudottan szívesen tetováltatnak. Theofanis Gekas görög focista jobb karjának belső oldalán ez olvasható: 寒冷殺人魔. Jelentése: "hidegvérű gyilkos démon". Ez, mondjuk, különösen rokonszenvessé teszi.

A leginkább zavarba ejtő kínai írásjel tetoválás a német középpályás Torsten Frings nevéhez köthető. Az öt karakter a jobb felső karján: 龙蛇 吉 勇 羊, azaz, "sárkány, kígyó, szerencse, bátor, birka". Elmondása szerint van egy másik tetoválás a hátán is: 酸甜 鸭子 7.99 欧元, aminek jelentése: "Édes-savanyú kacsa 7,99 €". De mi lesz, ha leárazzák?

A világhírű, egykori focistából celebbé avanzsált David Beckham kínai tetkója jól ismert. Tavaly például Pekingben egy egyetemi előadáson fel is kellett húznia az ingét, hogy megmutassa a hallgatóknak a tetoválását a bal oldalán. A híres kínai mondás fordítása (生死 有 命 富贵 由 天) így szól: "Az élet és a halál a sors kezében van, a rang és gazdagság a mennyországban dől el." A kenyerét manapság inkább modellként kereső focista bizonyára valami nagyot akart mondani.

Eredeti megoldást talált viszont a brit Cody Williams, amikor tetoválását készíttette. Tisztában volt vele, hogy a döntés egy életre szól, ezért nem vette félvállról. Aztán egyszer csak a megvilágosodás erejével villant be az ötlet, és onnan már nem volt megállás. A 22 éves srác azt mondta, mindig nagyon tetszettek neki a kínai írásjelek, de nem tudja, mit jelentenek, mert nem beszél kínaiul. És tudják, mit tetováltatott magára? Hát azt, hogy “Nem tudom, nem beszélek kínaiul”. Mint mondja, szinte látja maga előtt, amint nagyapa korában az unokái megkérdezik, hogy mit jelent a tetoválása, és ő azt feleli nekik, “nem tudom, nem beszélek kínaiul.”

Náray Éva

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!