Megnyílt a Magyarság Háza Galéria Szórványmagyarság című kiállítása

A megnyitón beszélt dr. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója is
A megnyitón beszélt dr. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója is (Fotó: Matúz Gábor/Magyarság Háza)

2024. október 11. [13:01]

Betűméret:                     

Ma délelőtt Budapesten megnyílt a Magyarság Háza Galéria Szórványmagyarság című kiállítása, hatvan fotós hetven alkotásából. A kiállítást tervezte és rendezte: Megyesi Balázs.

A megnyitón felszólalt dr. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és dr. Gazsó Dániel diaszpórakutató, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa. Közreműködött: Petrás Mária moldvai magyar népdalénekes. Az esemény háziasszonya Kalocsai Andrea volt.

Részlet dr. Csibi Krisztina megnyitójából:

A Magyarság Háza Szórványmagyarság címet viselő kiállítása a Nemzetpolitikai Államtitkárság Magyar szemmel fotópályázatára beérkezett alkotásokból mutat be széles körű, a szórvány magyarság életét középpontba helyező válogatást. A képek túlnyomó többségét nem profi fotográfusok készítették, hanem amatőr és műkedvelő fényképészek pillanatfelvételei, amelyek személyes, autentikus nézőpontból nyújtanak betekintést a kisebbségi lét mindennapjaiba. A fotókhoz tartozó gondolatokat, leírásokat maguk az alkotók fogalmazták meg, ezzel még közelebb hozva a látogatókhoz a szórványközösségek életének örömeit és kihívásait. A tárlat arra is rávilágít, milyen fontos szerepet játszanak a hétköznapi emberek a közösségépítésben és a hagyományok továbbadásában. A kiállítás nem csupán a látványra helyezi a hangsúlyt, hanem mélyebb megértésre is ösztönöz, szorosabb kapcsolatot teremtve a szórványmagyarság és a nemzet többi része között.

A Magyarság Háza Galéria nem csupán egy kiállítótér. Rendszeresen helyet ad a Magyarság Háza programjainak. Hétfőnként kamaraszínházi előadások, kisebb színházi produkciók, kedden filmklub, szerdán irodalmi szalon, csütörtökön szabadegyetem, vasárnap mesedélelőtt várja az ide betérőket - hétről hétre. És van még egy nagyon fontos funkciója ennek a helynek. Itt tartjuk a rendhagyó órákat azoknak a hetedikes diákoknak, akik a Határtalanul! program keretében külhonba látogatnak majd. A 2024/25-ös tanévben előreláthatólag 650-700 általános iskolai osztály, mintegy 15-20 ezer diák vesz majd részt ezeken a rendhagyó órákon itt, a Magyarság Háza Galériában. Az előttünk álló hónapokban ezeknek az óráknak a témája a szórványmagyarság, a szórványlét lesz. A diákok, a kiállításhoz kapcsolódóan megismerkedhetnek mindazzal, ami szükséges ahhoz, hogy valamennyire tisztában legyenek nem csak a szórványmagyarság mibenlétével, hanem azzal is: milyen okok vezettek-vezetnek a szórványlét kialakulásához.

Rendhagyó óráinkhoz biztosít tehát keretet ez a tárlat, ami Megyesi Balázs és segítői kreativitását és keze munkáját dicséri. Hatvan fotós hetven alkotása, több mint két kilométer nemzeti színű szalag. Egy élő test és érhálózata. Minden és mindenki összefügg mindennel és mindenkivel. A nemzet legtávolabb élő tagjainak öröme mindnyájunk öröme, bánata mindnyájunk szívét szomorítja.

Magyarság Háza Galéria – 1051 Budapest, Nádor u. 17.

2024. október 11. – december 22. / péntek-szombat: 14:00-18:00

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!