Határon átnyúló program keretében három vajdasági tájház gyűjteményét térképezik fel

A sajtótájékoztatón Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatónője és Resócki Vázsonyi Csilla, az intézet munkatársa beszélt a határon átnyúló projektumról.
A sajtótájékoztatón Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatónője és Resócki Vázsonyi Csilla, az intézet munkatársa beszélt a határon átnyúló projektumról. (Fotó: Pannon RTV (Ürményi Frigyes) )

2024. október 3. [18:22]

Betűméret:                     

A zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a bajai Türr István Múzeummal és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral együttműködésben vágott bele a Border that unites us” / Granica koja nas spaja / A határ, ami nem választ el elnevezésű Interregionális (IPA) projekt megvalósításába, amelynek régiónk kulturális sokszínűségét szándékozzák bemutatni határon innen és túl. A projekt elindítása kapcsán a csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a VMMI oszlopcsarnokában.

– Annak ellenére, hogy nem fő projekthordozóként veszünk részt a határon átnyúló programban, így is nagyon jelentős az a feladat, amit partnerként elvállaltunk – nyilatkozta Kormányos Katona Gyöngyi, és elmondta, hogy mivel intézetük fő célkitűzése a vajdasági magyarság kulturális tárgyi, szellemi örökségének a digitalizálása, archiválása, illetve mentése és ezért a programon belül a 21. századi tájházak bemutatását vállalták fel.

– A kollégák három tájházat vagy helytörténeti gyűjteményt összefoglaló házat leltároznak a kollégák. A feladat elvégzésére két kiváló néprajzos szakembert, Nagyabonyi Ágnes és dr. Schilling Lédát kértünk meg, akik a terepen felmérik és leltárba veszik az adott települések tájházaiban található népi gyűjteményt – ecsetelte az igazgatónő és hozzáfűzte, hogy a leltárba vett anyagokat egy virtuális kiállítás formájában a Vajdasági Magyar Értéktár honlapján is be szeretnék mutatni. Emiatt pedig az intézetük egy 360 fokos kamerát is vásárolt az IPA programon keresztül.

Kormányos Katona Gyöngyi szerint a tartományunk területén a magyar közösség kultúrájára vonatkozóan még nem volt példa a tájházak virtuális megjelenítésére. – Ebben szeretnénk úttörőek lenni. Már csak azért is, mert úgy véljük, hogy a tájházaknak a XXI. században is komoly szerepe van, különösen az ott élők kultúrájának a bemutatásában. Ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy egy-egy kisebb településen nem sok lehetőség van a kulturális programokra és nagyon gyakran a tájházak, illetve a helytörténeti gyűjteményeket tartalmazó házak azok, amelyekben kulturális programokat is szerveznek. – mondta az VMMI igazgatónője és elújságolta azt is, hogy a szakemberek Tornyoson, Szajánban és Tordán mérik fel az itt lévő tájházakat, illetve gyűjteményeket.

Kormányos Katona Gyöngyi kiemelte, hogy a települések kiválasztása során arra is odafigyeltek, hogy ne csak Bácskában, hanem Bánátban is bemutassák ezeket létesítményeket és ezeknek a szerepét olyan közegekben, ahol a szerb kultúrával körülvéve élnek az emberek, hogy kiderüljön, miképpen is küzdenek a megmaradásukért, a magyarságukért, mivel a tájházak ezt is szépen be tudják mutatni.

Resócki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa elmondta, hogy a program részeként a Vajdasági Magyar Digitális Archívum fotótára is bővítésre kerül a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület által összegyűjtött fotókkal, amelyek részletesen bemutatják az al-dunai székelyek életét a 20. század elejétől, egészen napjainkig.

Horváth Zsolt

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!