Nagybecskereken is bemutatták dr. Várady Tibor legújabb kötetét

Dr. Várady Tibor könyvének nagybecskereki bemutatóján
Dr. Várady Tibor könyvének nagybecskereki bemutatóján (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
Dr. Várady Tiborral Buzás Márta beszélgetett
Dr. Várady Tiborral Buzás Márta beszélgetett (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
A könyvbemutatóra sokan voltak kíváncsiak
A könyvbemutatóra sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

2024. május 15. [15:16]

Betűméret:                     

A nagybecskereki Petőfi MME nagytermében került bemutatásra dr. Várady Tibor nyugalmazott jogászprofesszor legújabb kötete. A Házasság utáni házaságy című könyv is a családi hagyatékból, a periratokból alakult át irodalommá. Mint a szerző elmondta, nagyon jól érzi magát Nagybecskereken, ugyan sokfele élt a világba, de talán itt érzi magát igazán otthon.

- Még mindig vannak át nem nézett és több ezer már átnézett perirat. Ebben a legújabb könyvemben zömmel a II. világháború alatti perekkel foglalkozom. Ezekben az az érdekes, hogy borzalmas volt a német megszállás, de hát akkor is voltak 30-40 éves emberek, akik életerősek voltak, és akkor valamilyen póttörténelmet kerestek az emberek, és a póttörténelemnek az egyik színhelye a kis perek voltak. Ezekben a kis perekben valamiképpen több energiát fektettek be, mint egyébként egy normális időben, úgyhogy ez a második világháború alatti becskereki póttörténelem, ez a fő témája. Itt-ott kitérek más témákra is, de ez az alaptémája ennek az új könyvnek.

Az est moderátora Buzás Márta volt, aki a szöveget gondozta.

- Én is bánáti vagyok, négy évig itt jártam Becskereken gimnáziumba, és nagyon szívesen térek vissza, igaz, most már mind ritkábban, de szeretek ide jönni. Ami megkapott a könyvben az, hogy felismertem a helyszíneket. Nagyon meglepődtem azon, hogy több peres eljárás itt történt, közvetlenül azon a helyen, ahol én is éltem, és szinte a lelki szemeim előtt láttam azokat az embereket, persze nem ismertem őket, nem is ismerhettem őket, akikkel megtörtént ez a konfliktus. Különösen megfogott a kötetnek a stílusa. Azt hiszem, hogy Várady úr is egy humoros, szellemes ember, és a szöveg olvasásakor ezt éreztem, és megfogott az is, hogy azon gondolkoztam el, hogy megérte-e akkor az embereknek az, hogy pereskedjenek olyan dolgok miatt, ami ma már számunkra nevetséges, hogy valaki azt mondja a szomszédjának, hogy te szemtelen vagy, és ezért bepereli a szomszédját.

A jogászprofesszor már egy másik könyvön dolgozik, annyit árult el, hogy a közelmúltban a periratokban egy rendeletet talált, mégpedig a postagalambokkal kapcsolatosan, és minden bizonnyal e téma köré szövődik majd az újabb kötetének tartalma.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!