Szabadka: Nagybányai remekművekből nyílt kiállítás a Városi Múzeumban

A kiállítást többek között dr. Pásztor Bálint és dr. Vígh Annamária nyitotta meg
A kiállítást többek között dr. Pásztor Bálint és dr. Vígh Annamária nyitotta meg
(Fotó: Pechán József festménye)
(Fotó: Tihanyi Lajos festménye)
(Fotó: Ferenczy Károly festménye)

2024. május 14. [20:12]

Betűméret:                     

Megnyílt a neves nagybányai festőiskola egyedülálló alkotásaiból összeállított Nagybányai remekművek magángyűjteményekből című kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban. A tárlat egyben újabb állomása a Közép-európai Örökség program részeként megvalósuló kiállítássorozatnak, vándorkiállításnak.

A június 30-áig látogatható tárlat a nagybányai festőiskola alkotóinak igazán ritkán, vagy eddig sohasem látott festményeit mutatja be a szabadkai művészetkedvelő közönségnek.

A kiállítás a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány által elindított Közép-európai Örökség Program keretein belül, annak támogatásával valósult meg.

A kiállítást dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke, dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány főigazgatója, Korani Eleni kurátor, dr. Ninkov K. Olga művészettörténész, megbízott múzeumi vezető, valamint dr. Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria általános főigazgató-helyettese nyitotta meg.

A tárlatot azzal a céllal rendezték, hogy ráirányítsa a figyelmet a kiállított művek művészettörténetben és kulturális hagyatékban betöltött kulcsszerepére, illetve a tárlat egyik fő célkitűzése az erdélyi képzőművészet népszerűsítése.

Az érdeklődők a tárlatvezetés keretében megismerhetik a nagybányai festőiskola művészeinek életútját és ingyenes előadáson is részt vehetnek Ninkov K. Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténészének és Barki Gergely művészettörténésznek a közreműködésével. Ninkov K. Olga a nagybányai művésztelep vajdasági résztvevőiről szóló előadását május 28-án, 18 órai kezdettel tartja, illetve Barki Gergely előadása június 15-én, 17 órakor kezdődik.

Mint elhangzott, a kiállításon látható festmények nem csupán Magyarországon és Romániában vannak megbecsülve - a Nagybányán született alkotások a nagy európai gyűjteményeknek is megbecsült darabjaivá váltak.

A válogatás felvonultatja az alapító nagymesterek, többek között Ferenczy Károly munkáit, melyeket az 1920-as, 1930-as évekből származó alkotások követnek.

A már Nagybányán és Marosvásárhelyen bemutatott alkotások mellett újabb, ritkán vagy eddig sohasem látott festmények is megtekinthetők most Szabadkán, és nem csupán tájképek, hanem városképek, és életképek is, kiemelt figyelmet szentelve a vajdasági gyökerekkel rendelkező Pechán József festményeinek.

„Fontos volt számunkra hogy Vajdasághoz, Szerbiához igazítsuk ezt a kiállítást. Itt majdhogy nem a kiállított művek fele kicserélődött, teljesen más alkotásokat láthatunk. Fontos volt számunkra Pechán Józsefnek a művészetét bemutatni, és megtaláltuk három kiemelkedő főművét, amelyből kettő védett örökségvédelmi alkotás. Nagyon fontos az is, hogy magángyűjteményi festményeket láthatunk ma itt. Ezek az alkotások nem láthatóak, nem adják feltétlenül őket kiállításokra kölcsön, és bizony vannak olyan festmények, amelyak akár 10, vagy akár egy emberöltő - 30 év elteltével - sem bukkanak elő. Mindezt ma önök számára elhoztuk” – emelte ki Korani Eleni, a kiállítás kurátora és az Ernst Galéria tulajdonosa.

A tizenkilenc, már korábban is kiállított alkotás mellett tizenhat újdonság is helyet kapott a Szabadkai Városi Múzeumban. Többek között Ferenczy Károly festménye, a Gyermekek pónikon (1905), amely közel 100 éven át rejtett műalkotás volt. Emellett megtekinthető Pechán József Koradélután (1908) című ikonikus műve, amely védetté nyilvánított kulturális műalkotás, illetve a Napfényes utca lovasfogattal (1911), valamint Ziffer Sándor Zöld szoba (1908) című szintén védett alkotása. Patkó Károly számtalan nemzetközi kiállítást látott Nagybánya (1926) című festménye, Czóbel Béla rendkívül korai Csendélet zöld ajtóval (Porcelánok), (1905) című festménye, Ferenczy Károly Léderer Rudolf lánya (1909) című női portréja is a kiállított alkotások között szerepel. A szabadkai tárlatot még különlegesebbé teszi, hogy olyan, kuriózumnak számító alkotás is megtekinthető, mint Tihanyi Lajos Kornstein Egon hegedűművészről készült portréja. A tárlaton összesen 35 festmény tekinthető meg.

Az időszakos kiállítás 2024. június 30-ig-éig lesz látogatható.

A kiállítás a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szabadkai Városi Múzeum együttműködésében valósult meg.

Fehér Szilvia

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!