Idénynyitó kiállításmegnyitó a zentai Városi Kisgalériában

A péntek esti kiállítás megnyitója
A péntek esti kiállítás megnyitója (Fotó: Magyar Szó, Gergely Árpád)

2024. február 9. [21:30]

Betűméret:                     

Pénteken este maga nemében rendhagyó tárlat megnyitójával indította el idei kiállításidényét a zentai Városi Kisgaléria.

A zentai városháza kupolája alatt lévő képtár látogatóit Gubik Korina és Kókai Eléna kisgalériát működtető Free 3 Művészek Egyesületének a vezetői köszöntötték, akik elmondták, hogy amennyiben a benyújtott pályázataik sikeresek lesznek, akkor az idén 10 önálló kiállítást, több szakmai kerekasztal-beszélgetést, műhelymunkát és különböző előadásokat szeretnének megrendezni.

Ezt követően a Gregóczki Réka és Kincses Endre Az érintetlen felszín címet viselő kiállítása kapcsán Gubik Korina a jelenlévőknek elmondta, hogy a kiállított térbeli installációk, tárgyak, videók, összemossák a képző- és alkalmazott művészet közötti határt.

– Egy intim térbe invitálnak bennünket, ahova alázattal belépve interakcióba kerülhetünk a művekkel – hangzott el többek között a megnyitón.

Kincses Endre vajdasági magyar grafikusművész. Szülőhelyén, Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Képzőművészeti tagozatán érettségizett, majd pedig elvégezte a Pécsi Tudományegyetem Tervezőgrafika szakát. Plakátjait több nivós nemzetközi kiállításra válogatták be, mint például a tranavai poster triennáléra, ahová 4800 plakát közül került be a munkája. Idén pedig 10.000 plakát közül került be a legjobb 100 közé a perui design biennáléra. Az alkalmazott művészet mellett foglalkozik képzőművészettel is. 2016-ban ő illusztrálta Fehér Miklós Fekete Normalitás című kötetét, amivel abban az évben kiérdemelte a Vajdasági Szép Könyv díját.

Gregóczki Réka 2019-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen festőművész, illetve képzőművész-tanár szakokon. 2016-ban Campus Mundi ösztöndíjjal tanult Rómában. 2016-tól foglalkozik helytörténeti kutatásokon alapuló munkákkal. Egyik meghatározó témája a holokauszt, azon belül a szerbiai területeken élt zsidóságot érintő események. Művészeti eszközei jellemzően videó/videó installáció, amelyekhez audio tartalmakat is készít. A munkáiban gyakori a hiány megjelenése, az emlékezés politika kérdései, illetve az archív anyagok művészeti célú használatának módozatai. A munkafolyamat során sok esetben dolgozik együtt más diszciplína területeken tevékeny szakemberekkel.

A kiállításmegnyitón elhangzott az is, hogy holnap, vagyis szombat este öt órától a Free 3 Művészek Egyesület és a Városi Kisgaléria új arculatával is megismerkedhetnek a kortárs képzőművészet kedvelői, amelyet a pécsi Atelier Soie stúdió alakított ki. Az Atelier Soie alkotócsoportot Gregóczki Réka és Kincses Endre hozták létre közösen 2023-ban.

A két fiatal képzőművész kiállítása március 6-áig tekinthető meg a Városi Kisgalériában

Horváth Zsolt

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!