Nagykorú lett a horgosi Diákszínjátszó Fesztivál 

A kiskakas gyémánt félkrajcárja szereplői
A kiskakas gyémánt félkrajcárja szereplői (Fotó: Németh Ernő)
A Virágverseny díjnyertes szereplői
A Virágverseny díjnyertes szereplői (Fotó: Németh Ernő)

2023. december 4. [13:39]

Betűméret:                     

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a hétvégén Horgoson a Diákszínjátszó Fesztivált. A településen évtizedekig nagy hagyománya volt a színjátszásnak, de azután lankadt az érdeklődés. A fesztivált pont azért hozták létre, hogy újra megszerettessék az ifjú generációkkal a színpadiszereplést.

Idén hat produkciót mutattak be a résztvevő bácskossuthfalvi, törökkanizsai, kispiaci és horgosi iskolák csoportjai. Ami az embernek feltűnhetett, hogy sokkal kidolgozottabbak, ötletesebbek voltak az előadások, mint az előző években. Ugyancsak feltűnő lehetett a közönség reakciója, amely hangos tetszésnyilvánításokkal jutalmazta a darabokat, s mivel a közönség is főleg gyerekekből állt, őszintének tűntek a reakciók.

A háromtagú zsűri idén is a szabadkai Népszínház művészei közül került ki: Pesitz Mónika, Brestyánszki Boros Rozália és Csernik Árpád adott szakmai tanácsokat a társulatvezető pedagógusoknak.

Az alsósok bemutatkozása után kértünk értékelést Pesitz Mónikától.

- A produkciók alapján az látszott, hogy a gyerekeket érdekli az, amit csináltak, s szívvel-lélekkel mindent beleadtak. A korosztályoknak megfelelő, nagyon jó darabokat választottak, s el is tudták azokat szépen játszani. Nagyon nagy a fejlődés, ami bizonyára annak is köszönhető, hogy a tanárok képzéseken vesznek részt, illetve, hogy a fesztivál végén értékelés van, s megfogadják a zsűri tagjaninak a javaslatait. Minden a pedagógusoktól függ, hogy milyen darabokat választanak, hogyan osztják szét a szerepeket, milyen a fantáziájuk. A gyerekek tulajdonképpen csak végzik a munkát, illetve beleadják saját lelküket. Fontos azonban, hogy kedvet kapjanak a kicsik a színjátszáshoz, tehát mindenkit foglalkoztatni kell egy darabon belül. Mindenkinek kell egy pici szerep, néhány mondat, hogy fontosnak érezhesse magát mindenki a színpadon.

Pesitz Mónika szerint a felkészítő tanárok egyre jobb ötletekkel jönnek elő. Különféle elemekkel, dalokkal, versekkel díszítik a darabokat. A gyerekeket is bevonják a díszletek elkészítésébe, amiket azután használnak is előadás közben.

Kávai Kata és Visnyei Ádám mindketten felsősök és Kispiacról érkeztek. A fából költött vaskarika az előadásuk címe, ami a felnövésről szól, s az az érdekessége, hogy a felsősök mellett néhány elsős is játszik az előadásban. Kicsit hosszadalmasabb volt így a próbafolyamat, mondják, de türelmesen kivárták, míg a kicsiknek is betanították a szöveget.

Kávai Bózsó Ildikó tanárnő készítette fel a kispiaci csapatot. Idén egy kísérleti produkcióval készültek, amely határon túli magyar költők versei alapján állt össze. Azt szerették volna a produkcióval bemutatni, hogy milyen nehéz, de ugyanakkor milyen szép is felnőni.

- A generációk közti kapcsolatok feldolgozását tűzte ki maga elé a társulat. Bemutattuk, hogy még a kamaszok is hallgatnak meséket, de már figyelik a nagyok világát, s ahol a nagyok elbuknak, ott jönnek a kis naiv elsősök és játékaikkal felemelik őket. Ezt a kölcsönhatást szerettük volna bemutatni. Remélem, sikerült - mondta a tanárnő.

Nikičić Goran szervező örül, hogy idén nagykorúvá válhatott a rendezvény.

- Egy hónappal ezelőtt még kérdéses volt, hogy sikerül-e megszervezni a fesztivált, végül megrendezhettük a 18. rendezvényt is, igaz kicsit kevesebb résztvevővel. Szeretnék köszönetet mondani a tartományi oktatási titkárságnak, hogy a kezdetektől támogatnak bennünket, ugyanúgy a helyi közösség, a magyarkanizsai Cnesa, idén pedig a Fotografika vállalat is támogatott bennünket. El kell mondani, hogy még a csendőrség is, amelynek ideiglenes bázisa a művelődési ház, támogatott bennünket gyümölccsel és keksszel, ami nagyon tetszett a gyerekeknek.

A 18. Diákszínjátszó Fesztivál legjobb alsós előadása Csőke Melinda felkészítésében a Virágverseny lett, a legjobb felsős előadás pedig a Fából költött vaskarika Kávai Bózsó Ildikó és Tillinkó Judit rendezésében. Mindkét előadást kispiaci diákok készítették.

A legjobb alsós szereplők a horgosi Bende Soma és a kispiaci Kis Kovács Lilien lettek. A legjobb felsős színészek pedig Sevarac Réka Bácskossuthfalváról és Radovan Utornik Szerbkeresztúrról.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!