Elhunyt Ábrahám Irén

Ábrahám Irén (1949-2023)
Ábrahám Irén (1949-2023)

2023. november 3. [11:44]

Betűméret:                     

Életének 74. évében elhunyt Ábrahám Irén, az Újvidéki Színház nyugalmazott színművésznője.

“Megrendült szívvel búcsúzunk mindannyiunk Inci anyjától, a tyúkanyótól, a csupa szívtől, a Színésznőtől, a Diákszínpad egyik alapítójától! Legyen neki könnyű álma!”, búcsúzott közösségi oldalán a Színes Szilánkok Diákszínpad alapítójától, a 74 éves korában elhunyt Ábrahám Írén színésznőtől.

Ábrahám Irén 1949-ben született Nagykikindán. A szabadkai színházban csoportos szereplőként kezdte pályáját. Színészi oklevelét 1975-ben kapta meg Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán, ahol Csorba András és Gergely Géza osztályában végzett.

Diplomás színésznőként is először Szabadkára szerződött. 1977-től az Újvidéki Színház társulatának színésze, számos emblematikus előadásban nyújtott emlékezetes alakítást. Vendégként többször fellépett a Tanyaszínház előadásain is. Színpadi alakításai mellett filmekben is szerepelt, így az Optimisták tévéváltozatában, vagy a Nagyapáti Kukac Péter mennybemenetele című filmben.

Ábrahám Irén számtalan híres szerepét emelhetjük ki, például Zilia Ducát A néma levente című darabban, Natalja Ivanovnát Három nővér című műben, Lysistrate-t Lysistrate című darabban, Kurázsi mamát Kurázsi mama című előadásban, Karnyónét Az özvegy Karnyóné s a két szeleburdiak című darabban, Gizát Macskajáték című műben, és még számos egyéb szerepét.

Pályájának utolsó előadásaként Ingmar Bergman Fanny és Alexander című darabjában játszotta el a Fanny szerepét.

2006-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium életmű díjjal jutalmazta Kisvárdán, a Határon Túli Magyar Színházak XVIII. Fesztiválján.

2013-ban, 36 évnyi munka után, nyugdíjba vonult az Újvidéki Színházból.

Rendkívül fontos volt számára, hogy a fiatalokkal foglalkozzon, ezért megalapította az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpadot, melynek nyolc évig vezetője volt. Tanítással és rendezéssel is foglalkozott.

Ábrahám Irén búcsúztatójára szombaton, november 11-én, 12.00 órakor kerül sor az újvidéki Városi temetőben.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Garai László
2023. 11. 03. [ 19:19 ]

Megérdemelné, hogy a kikindaiak ápolják emlékét. RP