Paprika Jancsi és társai Szabadkán, a 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon 

A díjátadó
A díjátadó (Fotó: subotica.rs)
Az egriek előadása
Az egriek előadása (Fotó: harlekin.hu)

2023. szeptember 18. [12:33]

Betűméret:                     

Vasárnap este Szabadkán megkezdődött a 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. A szervezők eredeti terve az volt, hogy 30 produkció lesz majd látható a 30. jubileumi rendezvényen, lettek is volna jelentkező színházak a világ minden tájáról, de sajnos a költségvetés keretet szabott az álmoknak, így az egzotikusabb országok közül dél-koreai, kínai és portugál produkciókat láthatnak majd a legkisebbek péntekig a fesztivál hat napja alatt.

A fesztivál közönségét a megnyitón Stevan Bakić polgármester köszöntötte. Elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál hírnevet szerzett a városnak Európában és a világban. Túlzás nélkül, bátran ki lehet jelenteni, hogy a fesztivál Szabadka egyik ismertetőjegye lett. Ugyanakkor a fesztivál nagyszerű előadásaival teret nyit a gyerekeknek, hogy kreativitásukat és fantáziájukat művészetté alakítsák, hangsúlyozta Bakić polgármester.

A jelenlévőket üdvözölte Dragana Milošević tartományi művelődési titkár is, aki kiemelte, hogy a szervezők őszinte elismerést érdemelnek azért is, hogy évről évre, már 30 éve megrendezik a fesztivált, s tették ezt a felettébb viharos időszakokban is.

Az üdvözlőbeszédek után első ízben adták át az Oton Tomanić-díjat, amit a fesztivál szelektora, dr. Zoran Đerić kapott meg. Kiosztották a Kis Herceg életműdíjakat is. A gyermekkultúra és előadóművészet fejlesztéséhez nyújtott kivételes hozzájárulásért Amelie Vučenović színésznő és rendező, valamint Jelena Sitar szlovén bábművész, pedagógus és publicista érdemelte ki az idén az elismerést. A díjakat Stevan Bakić szabadka polgármestere adta át a díjazottaknak.

Az idei versenyprogramban tizenhárom előadást láthatunk, a produkciók, mint említettük, Kínából, Dél-Koreából, Portugáliából érkeztek, továbbá Romániából, Észtországból, Csehországból, Szlovákiából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Magyarországról, de hazai előadások is lesznek.

A versenyműsorban látható magyarországi előadást az egri Harlekin Bábszínház adja elő, a címe: Paprika Jancsi és az Ördög nyelve. A kicsik ezt szerdán 10 órától tekinthetik meg a Jadran színpadon.

Minden előadás ingyenesen látogatható, és gazdag a kísérőprogram is. A részletes program a fesztivál weboldalán található: https://lutfestsubotica.net/

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!