A szabadkai Városi Múzeumban: Székely Tibor Óceániában

(Fotó: RTV)

2022. november 23. [10:12]

Betűméret:                     

Születésének 150., a szabadkai Városi Múzeum igazgatójává történő kinevezésének 50., valamint a legmagasabb városi elismerés megszerzésének 35. évfordulója alkalmából Székely Tibor Óceániában címmel nyílt érdekes tárgyi kiállítás Szabadkán.

Székely Tibor világutazó volt, aki öt kontinens közel száz országát járta be. Különösen szeretett olyan ismeretlen és veszélyes helyekre utazni, mint Afrika és az Amazonas esőerdői, de meglátogatta a világ legkevésbé ismert őslakos törzseit is. A szabadkai Városi Múzeumban rendezett kiállításon az ezekről az utazásokról hozott eredeti törzsi tárgyak gyűjteményét mutatták be.

„Utolsó nagy útja Óceániába, pontosabban Ausztráliába és Pápua Új-Guineába vezetett, ahonnan a kiállításon bemutatott műtárgyak nagy részét hozta. Ez egy olyan világ, amely még a múlt század 70-es éveiben is nagyon elmaradott volt civilizációs szempontból. Székely Tibor szociális intelligenciája azonban olyan nagy volt, hogy sikerült kapcsolatot létesítenie és barátságot kötnie olyan őslakos törzsekből származó emberekkel, akik még soha nem láttak fehér embert. Az ilyen utak sok veszélyt hordoztak magukban, de Székely kihívásként fogta fel őket”, mondta Simon Vuletić Viktória a kiállítás szerzője.

Székely Tibor újságíró, földrajztudós, muzeológus, úti író volt, aki kilenc nyelven beszélt, ezek között kiemelt helyet tulajdonított az eszperantónak, de ismerte a bennszülött törzsek mintegy húsz dialektusát is.

„Ezen a kiállításon ausztrál fakéregfestmények gyönyörű gyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők, amelyet az őslakosok készítettek. Művészetük ekkor már világhírűvé vált, így a legtöbb festménynek ismert a szerzője is. A többi kiállított tárgy természetesen törzsi. Nemcsak művészi szerepük volt, hiszen minden, a hagyományos népekhez kapcsolódó tárgy nemcsak dekoráció, hanem gyakorlati szerepe is van a törzs mindennapjaiban”, magyarázta a kiállítás szerzője.

Székely többnyire szokatlan fejfedőket, népi hangszereket, rituális maszkokat gyűjtött, élete legszebb ékszereinek tartotta a hosszú utakon szerzett személyes tapasztalatokat, élményeket és barátságokat. (RTV)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!