Vasárnap kezdődik Szabadkán a XXVII. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

A fesztivál plakátja
A fesztivál plakátja (Fotó: lutfestsubotica.net)

2020. szeptember 14. [15:17]

Vasárnap kezdődik és szeptember 24-éig, csütörtökig tart Szabadkán a XXVII. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, amelyet az idén némileg más formában tartanak meg, mint ahogyan azt eddig megszokhattuk. A fesztiválon fellépő társulatok egy része élőben mutatja be a produkcióját, de lesznek olyan előadások is, amelyeket vetíteni fognak az Eurocinema moziban.

Idén 11 darabot tekinthet meg a közönség: Kína, Oroszország, Izrael, Németország, Ausztria, Szlovénia és Szerbia képviselteti magát a rendezvényen. Zoran Đerić, a fesztivál szelektora a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy eredetileg azt tervezte, hogy 16 előadást válogat be a fesztivál hivatalos programjába, de a járvány közbeszólt.

A produkciók egy része hagyományos bábszínházi produkció, a nagyobbik részük viszont kísérletező kedvű művészek keze alatt született.

A hivatalos megnyitó vasárnap 17 órakor lesz a Gyermekszínház színpadán. Ekkor adják át a Kisherceg-életműdíjat is. Ezután a szlovén produkció nyitja meg a fesztivált. A Nebo Bábszínház előadásának címe: Ő Ernest. Ernest valójában egy macska, az előadás pedig egy kislány, Anna és a macska barátságáról szól.

Ugyancsak élőben lesz látható öt szerbiai előadás szabadkai, újvidéki, nagybecskereki és belgrádi társulatok előadásában. Öt külföldi produkciót felvételről vetítenek le az Eurocinema moziban, a Szabadegyetemen. A pontos programot a fesztivál hivatalos honlapján tekinthetik meg az érdeklődők: http://lutfestsubotica.net/

A kísérőrendezvények között lesznek könyvbemutatók, plakátkiállítás, illetve két nemzetközi kerekasztalt is szerveznek a Pátria szállóban szeptember 22-én és 23-án Női alkotók a gyermek- és ifjúsági színházakban, illetve A fesztivál, mint társadalmi jelenség címmel.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!