A fesztivál, amely elhozza a legjobb filmeket Szabadkára

Szombat este megkezdődött a palicsi filmfesztivál

Mirjana Karanović
Mirjana Karanović (Fotó: subotica.com)
A díj átadása
A díj átadása (Fotó: subotica.com)
A díjazott és a közönség egy része
A díjazott és a közönség egy része (Fotó: subotica.com)

2020. szeptember 13. [15:46]

Az európai filmművészet is sokat köszönhet Mirjana Karanović színművésznek, aki ezért szombaton este megkapta a XXVII. Európai Filmek Fesztiválja Lifka Sándor-díját. Az ünnepélyes díjátadással kezdődött meg az idei palicsi filmfesztivál, amely a járvány miatt mintegy két hónapos csúszással került megrendezésre.

Mirjana Karanović a Petrija koszorúja, az Apa szolgálati úton, az Alvilág és több más filmben nyújtott alakításával a szerb és európai filmművészet A-kategóriás alkotójává vált, mondta méltatásában Radoslav Zelenović, a fesztivál igazgatója. A színésznő 70 filmben volt látható, most pedig 41-ikként kapta meg a díjat.

Mirjana Karanović elmondta, hogy büszke negyvenéves pályafutására, örül a szakmájának, amibe még gyermekként szeretett bele. A Petrija koszorújában még egyetemistaként szerepelt. Habár számos elismerést kapott, nagyon fontos neki ez a díj, mert azt bizonyítja, hogy magasra tette maga előtt a lécet.

A fesztivál nemzetközi Lifka Sándor-díját idén Enyedi Ildikó magyar filmrendező kapta, aki nagy hatást gyakorolt az európai filmművészetre. Legutóbbi filmje, a Testről és lélekről elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, illetve Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A járványhelyzet miatt Enyedi Ildikó nem tudott elutazni Palicsra, a díját később kézbesítik neki, viszont videó üzenetben köszöntötte a fesztivál közönségét:

- Hiányzik Palics és a fesztivál, amelynek kitűnő hangulata van. Gratulálok a szervezőknek, hogy meg tudták rendezni, hogy folytatódjék a hagyomány - mondta.

Stevan Bakić polgármester köszöntőjében azt emelte ki, hogy a fesztiválnak köszönhetően a szabadkaiaknak minden évben alkalmuk van megtekinteni a legjobb filmeket.

Az ünnepélyes megnyitó után levetítették Darko Bajić A nép nevében című filmjét, amely Svetozar Miletić életéről szól.

A fesztivál péntekig tart, s több mint 100 film kerül levetítésre. A hűvös, őszi estéken nem lesz szabadtéri vetítés, a filmeket a palicsi Abbázia moziban, valamint a szabadkai Lifka és Eurocinema filmszínházakban lehet megtekinteni. A fő versenyprogram vetítéseire jegyet kell váltani 250 dináros áron félórával a vetítés kezdete előtt. A kísérőprogram vetítései ingyenesek. Erről is a fesztivál honlapján lehet tájékozódni (www.phttps://www.palicfilmfestival.com/alicfilmfestival.com). A biztonsági előírások miatt a maszk használata kötelező!

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!