Ma este kezdődik a palicsi filmfesztivál

A rendezvény plakátja
A rendezvény plakátja (Fotó: palicfilmfestival.com)

2020. szeptember 12. [18:51]

Immár 27. alkalommal ünnepli Palics az európai filmművészetet, igaz, idén rendhagyó módon. A rendezvény közel kéthónapos csúszással kezdődik meg ma, szombaton, szeptember 12-én és tart szeptember 18-áig. A hűvös, őszi estéken nem lesz szabadtéri vetítés, a filmeket a palicsi Abbázia moziban, valamint a szabadkai Lifka és Eurocinema filmszínházakban lehet megtekinteni.

A hivatalos megnyitó ma 20 órakor lesz az Eurocinemában, ahol Mirjana Karanović átveszi a Lifka Sándor-díjat, amit az európai filmművészetet gazdagító munkásságáért érdemelt ki. A fesztivál nyitófilmje, a Darko Bajić rendezésében készült Ime naroda című hazai alkotás.

A filmfesztivál részletes programja az esemény hivatalos honlapján tekinthető meg, itt most csak a magyar filmeket emeljük ki külön.

A Párhuzamok és ütközések elnevezésű filmválogatás darabjait a palicsi Abbázia moziban nézhetjük meg, köztük hétfőn 21.30-tól Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című első nagyjátékfilmjét.

Az új magyar filmekből szintén az Eurocinema moziban adnak válogatást minden nap 17 órától. Vasárnap a Deák Kristóf rendezésében készült Foglyok című filmet vetítik, hétfőn Gyöngyössy Bence A feltaláló című alkotását, kedden a Nagy Zoltán rendezte Szép csendben című filmet, szerdán az Orosz Dénes rendezésében készült Seveled című romantikus vígjátékot, csütörtökön a Szász Attila rendezte Apró mesék című alkotást, a programrészt pedig pénteken a Tóth Barnabás rendezésében készült Akik maradtak című film zárja.

Enyedi Ildikó rendező is Lifka Sándor-díjban részesül az idén, filmjeiből pedig válogatást készítettek a fesztiválra. Az Enyedi Ildikó rendezésében készült filmeket Szabadkán az Eurocinemában vetítik ugyancsak minden nap 15 órától. Vasárnap a Vakond című film, hétfőn a Simon mágus című alkotás, kedden az Európából Európába című 36 perces dokumentumfilm és az Első szerelem című kisjátékfilm, szerdán Az én XX. századom című fekete-fehér alkotás, csütörtökön pedig Testről és lélekről című film kerül vászonra.

Az európai klasszikusokat bemutató válogatásban idén szintén magyar filmeket láthatunk, mégpedig az Abbáziában minden nap 15.30-tól. Vasárnap a Török Ferenc rendezésében készült Moszkva tér című filmre, hétfőn a Gothár Péter rendezte Megáll az idő című alkotásra, kedden Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmjére, szerdán a Makk Károly rendezésében készült Szerelem című filmre, csütörtökön pedig a Fábri Zoltán rendezte Édes Anna című alkotásra térhetünk be a moziba.

A fő versenyprogramban vetítéséire jegyet kell váltani 250 dináros áron félórával a vetítés kezdete előtt. A kísérőprogram vetítései ingyenesek. Erről is a fesztivál honlapján lehet tájékozódni. A biztonsági előírások miatt a maszk használata kötelező!

N. E.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!