Fehéroroszország: Diplomaták védik Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írót a letartóztatástól

 Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író
Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író (Fotó: AFP)

2020. szeptember 12. [7:50]

Betűméret:                     

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író az utolsó a fehérorosz ellenzék által létrehozott Nemzeti Egyeztető Tanácsból, aki még szabadlábon van és akit még nem toloncoltak ki a hazájából. Otthonában jelenleg több európai ország diplomatája védi őt a letartóztatástól.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írót otthonában diplomaták próbálják megvédeni, miután a héten sorra tűntek el a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács tagjai. Alekszijevics az utolsó, akit nem hurcoltak el.

Egyik társát a Tanácsban, Marija Kolesznyikovát ismeretlen álarcos férfiak tuszkolták be egy kisbuszba, és Ukrajnába akarták vinni, de útközben összetépte útlevelét, így a határon nem engedték át – most határsértés vádjával ül börtönben.

Alekszijevicset is meghallgatták a nyomozók, de ő nem volt hajlandó válaszolni nekik. „Teljesen nyugodt vagyok, nem érzem bűnösnek magam. Minden, amit teszünk, tökéletesen törvényes” – mondta az AFP tudósítójának. Jelenleg nyugati diplomaták látogatják a lakásán, hogy ezzel nyújtsanak védelmet neki.

Szerdán közzétett nyílt levelében azt írta a Nobel-díjas, hogy senki nincs már körülötte a Tanács tagjai közül, „ma elvitték az utolsót is, Maxim Znakot”.

Először ellopták az országunkat. Most elrabolják legjobbjainkat. De százak fognak a helyünkre lépni

– írta.

Levelében az orosz értelmiség segítségét kéri, és tiszteleg azon honfitársainak százezrei előtt, akik minden nap vagy minden vasárnap kimennek az utcákra.

A gyerekeiket is viszik, mert elhiszik, hogy nyerhetnek. (…) És azt akarom mondani a népemnek, hogy szeretem őket. Büszke vagyok rájuk.

– zárta levelét.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!