Háborúk közötti történetek Zentáról

Juhász Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja a kiállítás megnyitóján
Juhász Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja a kiállítás megnyitóján (Fotó: H. A.)

2020. szeptember 10. [22:06]

Háborúk közötti történetek Zentáról 1918–1941 címmel nyílt kiállítás ma este a zentai Városi Múzeumban a zentai városnapi programsorozat keretében. A tárlat anyagában száz évvel ezelőtti hirdetményeket, kiáltványokat, fényképeket, térképeket és egyéb dokumentumokat tekinthetnek meg a látogatók, betekintést nyerve ezáltal az akkori Zenta mindennapjainak legmeghatározóbb momentumaiba.

A kiállítást Juhász Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja nyitotta meg, aki köszöntőjében kitért a városnap megünneplésének fontosságára, az elődeink által elért eredmények tiszteletben tartásának és továbbéltetésének jelentőségére, valamint a zentaiság mibenlétére is, kiemelve, ahogyan a száz évvel ezelőtt élt zentaiak büszkék voltak nemcsak a városukra, hanem a zentaiságukra is, úgy mi, ma élők is büszkék vagyunk mindarra, ami megkülönböztet bennünket másoktól, ami valódi közösséggé kovácsol bennünket.

Ezt követően Pejin Attila, a Városi Múzeum vezetője, a kiállítás szerzője beszélt a tárlat jelentőségéről, valamint kitért annak néhány különösen izgalmas elemére is. Mint mondta, a kiállítás annak a sorozatnak a részét képezi, amelynek keretében a 2013-ban bemutatott A századfordulót váró Zenta című tárlat is létrejött. Az akkori anyag az 1800-as évek végétől az első világháború kitöréséig tartó időszakot mutatta be a nagyérdeműnek, a mostani pedig az 1918 és 1941 közötti éveket öleli fel. Kifejtette, a mostani kiállítást tavaly szerették volna bemutatni, ám technikai okok miatt kénytelenek voltak elhalasztani, most azonban talán még nagyobb jelentőséggel bír a látogatók számára, hiszen sajátos körülmények között került megrendezésre. Hozzátette, mivel a kiállítás – ahogyan fogalmazott – történetek laza füzére, ezért tárlatvezetéssel élvezhető a leginkább, így a tervek szerint hetente legalább egy alkalommal tárlatvezetéssel is várják majd az érdeklődőket, akik előtt október végéig egészen biztosan nyitva áll majd a Háborúk közötti történetek Zentáról 1918–1941 című kiállítás.

H. A.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!