Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből címmel jelent meg kötet

2020. augusztus 18. [21:29]

Betűméret:                     

Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből címmel jelent meg kötet, amelyben magyarországi és külhoni fiatalok gondolatait gyűjtötték össze.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a kiadvány védnöke, a keddi budapesti könyvbemutatón elmondta: az interjúkat olvasva megnyugodott, hiszen azok, akik tovább viszik a fáklyát, büszkék nyelvükre, kultúrájukra, identitásukra.

Mint mondta, mélyen érintették a kötetben szereplő vallomások, amelyek arról szólnak, hogy mit jelent magyarnak lenni, mit jelent számunkra az, hogy magyarul imádkozunk, számolunk, álmodunk, beszélünk, ki tudjuk úgy fejezni magunkat, mint ahogy kevesen a világon. "Hiszen a magyar nyelv olyan, mint egy csipke, gyönyörűen kidolgozott és finom" - fogalmazott.

"Tizennégymillióan vagyunk ma a világban, akiké ez a magyar nyelv, ami a magyar identitás egyik, és legfontosabb pillére - a magyar kultúra, a hagyományaink mellett - hiszen ez a kötőerő, és ez tart össze bennünket" - mondta.

A kötet aktualitásáról szólva kiemelte: az idei év a nemzeti összetartozás éve, a trianoni békeszerződés századik évfordulója. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának kötete kifejezi azt, hogy mi valóban összetartozunk, egyek vagyunk és számunkra fontos a magyarságunk, az identitásuk - tette hozzá.

Balázs Géza nyelvész, a társaság elnöke emlékeztetett arra, hogy ötven éve jeles magyar értelmiségiek úgy határoztak, hogy elsősorban a magyarság összetartozása érdekében - mivel az anyanyelv a legerősebb összetartóerő -, létrehoznak erre egy társaságot. Ez lett a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága 1970-ben, ötven évvel ezelőtt.

Mint mondta, úgy véli, hogy aki az anyanyelvével jó viszonyban van, annak az érzelmi élete is gazdagabb és ezáltal boldogabb. Ez nem adatik meg mindenkinek, van, akitől erőszakkal akarják elvenni az anyanyelvét, és ezért fontos, hogy időről időre gondolkodjunk erről, és ha kell, cselekedjünk - hangsúlyozta.

Mint elhangzott, a beszélgetőkönyvben a magyarsággal, a magyar nyelvvel és kultúrával kapcsolatos kérdésre válaszolt félszáz magyar fiatal - köztük orvos, tanár, jogász, vegyész, művész, határon innen és túlról. Olyan kérdéseket tettek fel számukra, mint hogy mitől magyar a magyar, hogyan élik meg saját magyarságukat; mi ragadja meg őket leginkább a magyar kultúrából, hogyan viszonyulnak a kultúra és a nyelv változásaihoz, továbbá mit tartanak zavarónak a mai közbeszédben.

A több mint 200 oldalas kiadvány a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia) alapításának 50. évfordulója alkalmából jelent meg. A kötet szerkesztője Blankó Miklós főtitkár és Cservenka Judit alelnök, kiemelt támogatója a Rákóczi Szövetség. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!