A zombori Virág Istvánt a fotóművészet mestere címmel tüntették ki

(Fotó: RTV)

2020. július 20. [7:23]

A Szerbiai Fotószövetségben 23 alkotó mondhatja magáénak ezt a titulust. Ebből négyen vajdaságiak.

- Virág István fotóművész eddig 300 díjat nyert különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken, fényképeit több mint 40 országban láthatta a közönség. A Szerbiai Fotószövetség a fotóművészet mestere címmel ismerte el a zombori művész munkásságát.

- Nem egyszerű elérni ezt a szintet - mondta Virág István. - Nagyon szigorú feltételeket szabott meg a művészeti tanács, szerintem joggal. A feltételek közé tartozik az, hogy meghatározott számú díjjal kell rendelkezni, amelyeket a nemzetközi és a legszínvonalasabb hazai megmérettetéseken szerezhet meg az ember. A legfontosabb az a portfólió, amelyet letesz az asztalra a művészeti tanács elé, és az elbírálja technikai és esztétikai szempontból is. Mind az 50 fotográfiának bizonyos értelemben konzisztensnek kell lenni hangulatban, kivitelezésben és elsősorban abban, hogy megmutassa az alkotónak a kézjegyét.

- A cím megszerzéséhez elvárás volt az is, hogy a szerző minél szélesebb spektrumban mutassa meg tehetségét.

- Az egyik téma Vajdaság. Talán nem kell külön kihangsúlyoznom, roppant nehéz Vajdaságot bemutatni úgy, hogy az elképzelésekkel szemben megmutassuk a szépségét. Hegyvidéken viszonylag könnyű jó felvételt készíteni, hiszen a természetnél nincs jobb rendező, nincs jobb szcenográfia, ott csak ki kell választani egy jó vágást. Vajdaságot bemutatni, annak szépségét, drámaiságát nem éppen egyszerű, és talán eléggé kockázatos is volt részemről, hogy beválasztottam ezt a témakört, de nagyon sikeresen értékelték.

A zombori művész a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség kiváló fotóművésze címet is magáénak tudhatja. (RTV nyomán)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!