Együtt a népzenéért a horgosi Domus Pacisban

A kezdő és középhaladó prímásokat Vas Endre, a Juhász zenekar tagja oktatja
A kezdő és középhaladó prímásokat Vas Endre, a Juhász zenekar tagja oktatja

2020. június 24. [14:23]

Több mint harmic népzenét kedvelő gyerek és fiatal vesz részt a hétfőtől péntekig tartó Juhász Népzenei Táborban a Horgos melletti Domus Pacisban. A Vajdaság számos településéről érkezett ifjú népzenészekkel napi hat órában a Juhász zenekar tagjai, valamint Brasnyó Antal és Csonka Ferenc foglalkoznak a kezdőktől egészen a haladókig.

A gyerekeknek lehetőségük van a népzenei tudásukat csiszolni hegedűn, brácsán, tamburakontrán és nagybőgőn is, ahol a kezdők a vajdasági és a sárközi dallamokat, a haladók pedig a boncidai és a kalotaszegi népdalokat gyakorolják.

Az idősebb és haladó korosztállyal Brasnyó Antal és Csonka Ferenc foglalkoznak. Náluk már kicsit komolyabb tudást igénylő dallamok is felcsendülnek. Ebben a csoportban van Tillinkó Luca is, aki elmondása szerint már korábban is volt a Juhász Népzenei Táborban.

- Lassan négy éve hegedülök népzenét folyamatosan. Szeptembertől kezdtem el a zeneiskolában is hegedülni. Nagyon szeretem ezt a tábort, tavaly is voltam és nagyon kedvesek voltak velünk és rengeteget fejlődtem. Sok barátot szereztem akkor is és most is sok új barátom lett – mesélte Tillinkó Luca.

Második alkalommal adott otthont a tábornak a horgosi Domus Pacis, amely pont megfelelő a kisebb-nagyobb csoportoknak is. Juhász Gábor, a tábor vezetője elmondta, a tábor célja, hogy a vajdasági gyerekek népzenei tudását fejlesszék, ezzel pedig a megfelelő utánpótlás kinevelését is elősegítik a térségben.

- Napi hat órában zajlik az oktatás külön csoportokban, este pedig kötetlenül össze tudnak állni a különböző kisebb formációk. Így alakulnak ki tulajdonképpen a kisebb zenekarok. Ez az utánpótlás képzésnek egy nagyon fontos szegmense, hiszen hiába tanítunk mi meg 20 hegedűst, 10 brácsást, esetleg 5 bőgőst külön-külön muzsikálni, az még nem zenekar. A lényeg az, hogy itt össze tudnak állni zenekarokká és tudnak funkcióban is zenélni, és csak így tudjuk a hosszú távú népznei utánpótlást itt, a Vajdaságban biztosítani – emelte ki a táborvezető.

A Juhász Népzenei Tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap, a Magyar Kormány és a Nemzeti Kultúrális Alap támogatásával jött létre.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!