Elhunyt Albert Uderzo, az Asterix rajzolója és írója

Albert Uderzo
Albert Uderzo

2020. március 24. [22:46]

Elhunyt Albert Uderzo, a híres francia képregénysorozat, az Asterix írója és rajzolója. Halálának oka szívroham volt.

Elhunyt Albert Uderzo, a híres francia képregénysorozat, az Asterix írója és rajzolója. Veje beszámolója szerint Uderzo neuilly-i otthonában hunyt el, halálának oka szívroham volt, nem a világban tomboló koronavírus-járvány. Az előző hetekben fáradtságról panaszkodott.

Uderzót leginkább az Asterix-képregények írójaként és rajzolójaként lehet ismerni. Az első Asterix-képregény 1959-ben jelent meg a Pilote nevű lapban, a karaktert pedig Uderzo együtt találta ki szerzőtársával, René Goscinnyvel. Két évvel később sikerült önállóan is kiadni Asterix, a gall címmel, azóta pedig 380 millió példányban adtak el belőle, több mint 100 nyelvre fordították le, és több tévés és filmes feldolgozás is készült belőle.

Uderzo és Goscinny egészen 1977-ig közösen készítették a képregényeket, majd Goscinny halála után Uderzo vette át a rajzolás mellett az írói feladatokat is egészen 2009-ig, majd 2011-ben visszavonult.

A munkássága akkora nyomot hagyott a francia kultúrában, hogy 1989-ben a Disneylandhez hasonlóan megnyitották a Parc Asterixet is, amely azóta 50 millió látogatót vonzott be. (index.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!