XI. Dunán innen, Tiszán túl népművészeti vetélkedő Horgoson

A csantavéri Mendicus Ifjú Tamburazenekar kiemelt arany minősítést kapott
A csantavéri Mendicus Ifjú Tamburazenekar kiemelt arany minősítést kapott

2020. március 8. [10:59]

Betűméret:                     

Második alkalommal tartottak Vajdaságban elődöntőt a népművészetben tehetséges gyerekek számára Horgoson. A XI. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű, Kárpát-medencei ifjúsági tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjére 300 gyerek érkezett Vajdaság számos településéről és Magyarországról egyaránt. Több mint 50 versenyszámon keresztül mutatták be tudásukat ezáltal a vajdasági gyerekek a horgosi Művelődési Házban.

A rendezvény a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezésében valósult meg immár második alkalommal Horgoson, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében. Továbbá, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

Csányi Tamara koordinátor szerint egyre népszerűbb Vajdaságban a verseny.

- Alapvetően kíváncsiak voltunk arra, hogy össze tudjuk-e hozni a rendezvényt és lássuk, hogy mennyien vagyunk még. Örömmel tapasztaljuk, hogy nagyon sokan érkeznek, többen vannak, mint tavaly voltak és igazából a hagyományápolást fontosnak tartjuk mi, szervezők mindannyian – hangsúlyozta a koordinátor.

A rendezvényen felolvasták Veres Pál, Miskolc polgármesterének köszöntő levelét, valamint kiosztották ajándékait is a gyerekek körében.

Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és az esemény egyik zsűritagja kiemelte, igazán különleges színfoltja a Kárpát-medencének a délvidéki gyerekek tudása.

- A zenei és a táncos anyagoknak a különlegessége, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak egy egészen speciális ágát, egy szeletét képviselik ezek a gyerekek, és e nélkül a tudás nélkül nem lenne kerek az a kép, amit kialakíthatunk arról, hogy milyenek is a mi hagyományaink. Ugye a legtöbben az erdélyi táncokat ismerik, vagy 1-2 magyarországi táncot, úgyhogy ez mindenképpen tágítja a mi látókörünket is – tette hozzá Sebestyén Márta.

A verseny középpontjában a népi műfajok álltak, négy kategóriában: népmese, népzene, népdal és néptánc, s két korcsoportban versenyeztek a gyerekek, 6-12 éves korig és 13-18 évesig.

A szakmai zsűri minden kategóriában kiemelt arany minősítést osztott ki és a legjobbak részt vehetnek a Kárpát-medencei döntőben Miskolcon. A döntés által a legjobb a hajdújárási Szalai Vivien lett népmese kategóriában, népdal kategóriában a szegedi Bartók Miklós Dániel és a szabadkai Dalkötő leánykórus. Népzene kategóriában a zentai Szeles Veronika, a Jagec együttes és a csantavéri Mendicus Ifjú Tamburazenekar. Néptánc kategóriában a horgosi Kozsán Gergely, Bohata Luca és Deák Dávid, az óbecsei Csiperke Néptáncegyüttes és a horgosi Ficánka Néptánccsoport.

A rendezvényt támogatta: Magyarország Kormánya - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyarkanizsa önkormányzata, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!