Danse Noir az Újvidéki Színházban

A sepsiszentgyörgyi M Studio vendégjátéka

2020. január 20. [13:11]

Betűméret:                     

A sepsiszentgyörgyi M Studio vendégjátéka az Újvidéki Színházban: Danse Noir. Az előadás január 23-án lesz, este 7 órator.

A Femme Fatale alakja végigkíséri az európai kultúra történetét. Az erotikus és érzéki csábítás, mely a nők alakjához tapad a Biblia óta, az intellektuális férfit a végzet asszonya karjaiba taszítja, ezzel újra zsigeri lénnyé változtatja, megfosztva józan ítélőképességétől.

Az előadás ezt a végzetes „táncot” mutatja be, korokon átívelve, Ovidius és Hésziodosz mitologikus történeteit vetítve a ma emberi viszonyaira. Számtalan apró történet bukkan fel, sok szarkazmussal és iróniával, hiszen férfi és nő „sötét” viszonya évezredek alatt mit sem változott.

Rendező, koreográfus: Barta Dóra
Szövegíró: Almási-Tóth András
Fénytervező: Katonka Zoltán

Előadók: Bajkó László, Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

Kritika részletek

„Ezúttal is láttunk új mozgásformákat, amilyenekkel eddig ritkábban vagy egyáltalán nem találkozhattunk az M Stúdió színpadán, szépek voltak a párhuzamos mozgások, a kőtömbökkel való játékok, az ahogyan egy-egy színészt olykor bábuként használtak társai (…)

Nagyszerű volt a csapatmunka, üdítően hatott a humor az egyes jelenetekben, és bár nagyon nehéz érzelmileg bevonni a nézőt az ilyenfajta történet-töredékekbe, olykor még ez is sikerült.” (Nagy B. Sándor, 3szek.ro)

„Az előadás mitológiai történeteken keresztül vezet be minket a (férfi)hatalom különböző rétegeibe, miközben nem ítélkezik, nem mutogat ujjal, nevetségessé tesz itt is, ott is, és teszi mindezt egy lenyűgöző nyelvezetben. Mozgáselőadás a javából, de messze nem a legkomplexebb az M Studio repertoárjából, nem is innen származik a zsenialitása, hanem abból ahogyan a szöveget a mozgással ötvözi. A történetek nyelvezete archaikus, miközben előadásmódjuk olyan, mintha egy kávé mellett beszélgetnénk Zeusszal, Pügmaliónnal, Galateiával, Pandorával és a többiekkel. Nincs megállás beszéd közben sem, a mozgás és a szöveg egymást kiegészítve zajlik, egyik sem válik a másik alárendeltjévé, és úgy alkotnak egységet, hogy nézőként egy egészet tudsz befogadni.” (Veres Nagy Tímea, transindex.ro)

A turné megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap valamint a Bethlen Gábor Alap támogatják.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!