Különleges bemutatóra készül a Zentai Magyar Kamaraszínház

2019. október 19. [19:24]

Újabb különleges bemutatóra készül a Zentai Magyar Kamaraszínház, amely a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal és a Soproni Petőfi Színházzal közösen állította színpadra a Hubay Miklós Római karnevál című műve alapján készült előadását. A produkciót október 20-án, vasárnap 19.30-tól tekinthetik meg az érdeklődők a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében.

„A darab főhőse, az egykor ünnepelt színésznő, úgy érzi, nincs hely számára ebben a világban, ezért megoldásnak az éhhalált választja. Eközben a színház igazgatója szorult helyzetbe kerül: egy napig neki kell szórakoztatnia a Magyarországra érkező egykor híres írót. Támad egy mentő ötlete, felkéri a színház kiöregedett színészeit, jegyszedőit, páholynyitogatóit, hogy játsszák el az író darabját. A hivatásából kiszorult csodaváró főhősünk minden lehetőségbe belekapaszkodik, hogy sorsát jobbra fordítsa. De van-e esélyünk egy hazug korban? A perifériára szorult, valaha ünnepelt színésznő újból színpadra kerülhet-e, vagy játékszere lesz egy pillanatnyi hatalmi érdeknek?” – olvasható az előadás ismertetőjében, amely Pataki Andrást, a darab rendezőjét idézve kitér arra is, hogy Hubay Miklós történetének főhősét Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről mintázta. „Őt a kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták. Jellemző az akkori kommunista hatalom módszereire, olyan eljárásban ítélték el Lánczy Margitot, amikor letartóztatásakor a gépírónő rosszul írta a foglalkozását, színésznő helyett szövőnőt gépelt, de ez sem akadályozott meg senkit abban, hogy perbe fogják. Erre a hatalom kitalált egy történetet, miszerint a szövőgépgyár ipari titkait adta ki az olaszoknak. Ezért csukták le. Érdekesség, Hubay szerint, amikor a börtönből kijutott színésznő hazament egykori otthonába, akkor a csengetés után a per egyik tanúja nyitott ajtót neki. Nemcsak Lánczy Margit sorsa ad valós, visszakereshető utalást, helyzetet a színműhöz, hanem az is, tényleg történt hasonló eset a szocialista időkben itthoni színházban, amikor így ment le egy kirakatpróba csak az ideérkező írónak. Ezért a színésznő, az író és színházigazgató figurája is hordozhat kapcsolódást, tükröt a múlt szituációihoz, akkori kulturális jelenségekhez, embertípusokhoz, így a kellékeshez, aki a szocialista, besúgásokra épülő rendszerben boldogulni kívánó kisemberként igyekszik helyezkedni, túlélni mindig” – idézi az ismertető Pataki Andrást, akinek elmondása szerint a darabválasztásnál az volt az elsődleges szempont, hogy Farkas Ibolyának, az erdélyi színjátszás legendás, kiemelkedő művészének keressenek egy olyan jutalomjátékot, amely tiszteleg a gazdag pályafutása, a hatvanadik szezonja előtt, és egyúttal lehetőséget nyújt arra is, hogy a marosvásárhelyi színházi világ aranykorszakának másik két ikonikus színésze, Kárp György és Györffy András együtt léphessen színpadra.

Az előadás szereplői: Margitka – Farkas Ibolya, író – Győrffy András (Jászai Mari-díjas), igazgató – Kárp György, Zénó – Wischer Johann (Bánffy Miklós-díjas). A darab díszlettervezője Pataki András, dramaturgja Molnár Anikó, rendezője pedig Pataki András (Jászai Mari-díjas). A Római karnevál című előadást a bemutatót követően október 21-én, hétfőn, 19.30-tól, október 22-én, kedden 14 és 20 órától, valamint október 23-án, szerdán, 16.30-tól és 19.30-tól is megtekinthetik az érdeklődők a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

H. A.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!