Zentára érkezett az Irodalmi Karaván

A rendezvény vendégei a BeeHome Közösségi Házban

2019. május 15. [19:00]

Két kiváló felvidéki irodalmár, Barak László József Attila-díjas költő és Hizsnyai Zoltán Forbáth-díjas költő voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház vendégei ma délelőtt az Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozat keretében. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által életre hívott és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult összejövetelen az alkotókkal Hernyák Zsóka író, újságíró beszélgetett.

A két felvidéki költő a rendezvény moderátorának kérdéseire válaszolva kifejtette, mentorprogram keretében maguk is foglalakoznak kezdőkkel, köztük fiatalokkal is. Mint mondták, a középiskolás kor kifejezetten alkalmas az irodalmi szárnypróbálgatásokra, hiszen a fiatalok akkor kezdenek leválni a szüleikről, és azoknak a folyamatoknak köszönhetően, amelyek ebben a korban lejátszónak az emberben, szükségük van olyan eszközökre, amelyek lehetőséget kínálnak számukra a bennük zajló folyamatok megjelenítésére, amire a művészetek kiváló teret adnak nekik. Hizsnyai Zoltán elmondta, mindig is úgy érezte, hogy számára az irodalom egyfajta megtisztulási folyamatot jelent. Barak László hozzátette, maga is középiskolás korában kezdett írni, egyrészt azért, mert volt rá lehetősége, hiszen az iskolájuknak volt saját újsága, másrészt viszont azért, mert szerelmes lett, és szerette volna ilyen módon kifejezni az érzéseit. Úgy fogalmazott, szerinte a lakosság legalább nyolcvan százalékára jellemző, hogy volt olyan időszak az életében, amikor írt verset, jobbára szerelmeset.

Az alkotók kifejtették, a fiatalok szempontjából ott kell elkezdődnie ennek az egésznek, hogy legyen bennük annyi féktelen szenvedély, ami lehetővé teszi, hogy megszülessen bennük valami, és miután megszületett, akkor nem biztos, hogy az a legfontosabb, hogy azt azonnal publikálják, hanem az, hogy általa megtalálják önmagukat. Kitértek az olvasás fontosságára is, különös tekintettel a kortárs szerzők alkotásainak megismerésére, majd az olvasóvá válás nehézségeivel és lehetőségeivel kapcsolatos meglátásaikat is ismertették a közönség soraiban helyet foglalókkal.

A vendégek a rendezvény keretében néhány saját alkotásukat is felolvasták az egybegyűlteknek, akik között a rendezvénysorozat előző állomásaihoz hasonlóan, Zentán is elsősorban a középiskolás korosztály tagjai képviseltették magukat.

H. A.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!