Magyarkanizsa: Próbaterhelés, avagy irodalmi workshop a fiataloknak

Kötetlen beszélgetés Oláh Tamással
Kötetlen beszélgetés Oláh Tamással

2018. december 1. [19:01]

Betűméret:                     

Próbaterhelés címmel tartottak irodalmi workshopot a magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban. Az esemény célja, hogy a fiatalok a saját szövegük elemzése mellett kreatív, egyéni gyakorlatokon is részt vegyenek, így fejlesztve íráskészségüket.

A foglalkozáson 5 fiatal vett részt, akik elsősorban önfejlesztés céljából érkeztek. Mindannyian több éve foglalkoznak már az írás valamely formájával, és a workshop alkalmával véleményt, építőjellegű kritikát és segítséget is kapnak a további munkához.

Az egyik fiatal résztvevő Nyilas Orsolya, már hét évesen is író szeretett volna lenni, és az iskola mellett a workshop által szeretné fejleszteni magát.

- Az iskolában nem sokat fektettünk a saját írásunk fejlesztésére, engem pedig ez érdekelt, így itt a workshopon sokat tanultam mások szövegeiből, és emellett saját szöveget is elemeztünk. Több híres író szövegeit is átnéztük, és ezáltal olyan javulást értem el a fogalmazásaimban, amit már magam is elfogadhatónak találok – mesélte Orsolya.

Oláh Tamás dramaturg és költő vezette a foglalkozást, és elmondása szerint a Próbaterhelés elsősorban olyan fogékony vajdasági fiatalok számára meghirdetett műhelymunka, akik szeretnék mentorok segítsége mellett fejleszteni kreatív íráskészségüket.

- Nagyon fontos, hogy a saját szövegek elemzésére építjük ezeket a gyakorlatokat, de természetesen olvassuk vajdasági és külföldi szerzők írásait is, és utána megpróbáljuk kreatív írásgyakorlatok segítségével valamilyen irányba formálni a szövegalkotások minőségét. Itt elsősorban arról van szó, hogy mindenkinek a saját magához legjobban illő nyelvet próbáljuk megtalálni, tehát nagyon egyéni gyakorlatok vannak, egyéni utakat próbálunk megtalálni, vagyis nem szabályozunk senkit, hanem inkább a saját hang megtalálására fektetjük a hangsúlyt. Ezzel nem az a célunk, hogy írókat neveljünk. Az a célunk, hogy gondolkodó felnőttek legyenek ezekből a fiatalokból, akik valójában most is már gondolkodó fiatalok. Nagyon jó velük dolgozni, nagyon szívesen osztják meg a gondolataikat, nagyon sokfélék, nagyon sok álláspontot képviselnek, és ebből kifolyólag nagyon termékenyek azok a viták, és beszélgetések, amelyek az egyes szövegek felolvasása után következnek, és ez is az egyik legfontosabb, hogy merjenek megszólalni, és meg is szólalnak, és ez az egyik legnagyobb sikere ennek a sorozatnak – nyilatkozta a workshopról Oláh Tamás.

Az eseményt a Híd Kör Egyesület és Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája szervezte, és december 22-én folytatódik az Ifjúsági Otthon klubtermében, ahova minden érdeklődő, és tanulni vágyó fiatalt szívesen várnak a szervezők.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!