A bécsi lehet az utolsó nagy Bruegel-kiállítás

Flamand közmondások - Idősebb Pieter Bruegel egyik legismertebb festménye
Flamand közmondások - Idősebb Pieter Bruegel egyik legismertebb festménye (Fotó: Wikipedia)

2018. szeptember 17. [17:40]

Betűméret:                     

Minden idők legnagyobb kiállítását rendezik Bécsben Pieter Bruegel műveiből a nagy flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából, írja az MTI. Az október 2-án nyíló tárlaton látható lesz egy újonnan felfedezett Bruegel is - jelentették be osztrák művészettörténészek Brüsszelben.

Manfred Sellink művészettörténész elmondta, A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként, az ecsetvezetés és a részletgazdagság alapján sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. Az új Bruegel-festmény is látható lesz a bécsi Szépművészeti Múzeumban (KHM) nyíló és 2019. január 13-ig tartó kiállításon.

A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ messze legnagyobb, a 16. századi művésztől származó festménygyűjteményével rendelkezik, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz egyedülálló, sajátos eredeti változatát létrehozó festő munkásságát. Híresebb művei közül látható lesz A halál diadala, a Háromkirályok imádása vagy a Téli táj madárcsapdával.

A bécsi kiállításra képeket ad kölcsön a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely a KHM után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja, ennek főigazgatója, Michel Draguet azonban reméli, hogy ez lesz utolsó nagy Bruegel-kiállítás, mert a törékeny képek mozgatása veszélyes.

Id. Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója 2019. szeptember 9-én lesz.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!