Murakami Haruki nem kér az alternatív irodalmi Nobel-díjból

Murakami nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy jelölték az elismerésre, de inkább munkájára koncentrálna
Murakami nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy jelölték az elismerésre, de inkább munkájára koncentrálna

2018. szeptember 16. [18:21]

Betűméret:                     

Murakami Haruki arra kérte az alternatív irodalmi Nobel-díj, az Új Akadémia szervezőit, hogy vegyék le a nevét a jelöltek listájáról, mert a médiafigyelem helyett az írásra kíván összpontosítani - közölte vasárnap a díjat odaítélő testület.

Az alternatív díjat azért alapították, mert a Svéd Akadémia májusban bejelentette, hogy idén nem ítélnek oda irodalmi Nobel-díjat, merta testületből többen távoztak egy szexuális zaklatási és pénzügyi botrány miatt.

A szervezők a közösségi médiában azt írták: Murakami e-mailben vette fel velük a kapcsolatot, és nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy jelölték az elismerésre, de inkább szeretne munkájára koncentrálni.

Az alternatív Nobel-díj jelöltjeit a nagyközönség választotta ki szavazáson egy 47 nevet tartalmazó listáról, amelyet svéd könyvtárosok állítottak össze. Murakami visszalépésévela francia Maryse Condé, a vietnami születésű kanadai Kim Thuy és a brit Neil Gaiman maradt a jelöltek között. A győztes nevét október 12-én jelentik be az után, hogy az irodalmi díjon kívül a Nobel-díj többi kategóriájának idei kitüntetettjeit megnevezik.

A 69 éves japán szerző neve az utóbbi években gyakran előkerül a Nobel-díjra esélyesek sorában. Műveiért már több elismerést is kapott, a többi között 2006-ban a Franz Kafka-díjat vehette át, 2016-ban pedig Hans Christian Andersen Irodalmi Díjjal tüntették ki. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!