A Népkert és a Vigadó a magyarkanizsaiak kulturális öröksége

Az Ifjúsági Otthonban bemutatták Vázsonyi Csilla könyvét

A fiatal szerző részleteket is felolvasott könyvéből
A fiatal szerző részleteket is felolvasott könyvéből (Fotó: Puskás Károly)

2017. december 2. [9:17]

Betűméret:                     

Legalább hatvanan, hetvenen ott voltak pénteken este a magyarkanizsai Vázsonyi Csilla könyvbemutatóján. Nem csoda, hiszen a Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent kiadvány címe, A magyarkanizsai Népkert és Vigadó avagy Egy kisvárosi közpark társadalmi szerepe (1850-1950) sok emberben nosztalgiát ébreszt. A téma a fiatal szerző diplomamunkája volt.

„Egyetemi mesterképzős diplomámhoz dolgoztam fel a Népkert és a Vigadó történetét, egészen a kezdetektől, a 19. század közepétől a 20. század közepéig. Munkám során azokra a társadalmi és kulturális eseményekre fókuszáltam, amelyeknek a Népkert és a Vigadó adott helyet, magyarán, hogy az emberek mire és miként használták, miként hasznosították és élvezték ezt a patinás környezetet, akár mindennapjaikban, akár a különféle ünnepek idején. Nem volt könnyű összegyűjteni a hiteles adatokat. Legkönnyebbnek az utolsó húsz év bizonyult, hiszen az 1930 utáni időszakról a kordokumentumok mellett már az itt élők visszaemlékezései is segítették kutatásaimat, de például rengeteget jelentettek a korabeli helyi sajtóban megjelent írások is. Több adatközlőt is megemlíthetnék a magyarkanizsaiak közül, egyikük például saját nagyapám volt, aki annak idején pincérinasként dolgozott a Vigadóban és rengeteg érdekességet mesélt az akkori időkről, arról, hogy hogyan is dolgozott a vendéglátóipari objektum azokban a nehéz időkben, amikor igen körülményes volt beszerezni még a konyhára valót is. Kutatásaim azt bizonyították, hogy a park, azaz a Népkert és a Vigadó a város társadalmi életének központja volt. A vasárnapok szinte egész nap a Népkertben teltek, különösen a fiatalságnak volt kedvenc szórakozási, kikapcsolódási és találkozó helye” - mondta el a könyvbemutatón Vázsonyi Csilla.

A könyv szerzőjétől megtudtuk, hogy a téma tulajdonképpen akkor merült fel benne, amikor 2013-ban felvetődött, hogy egy élményfürdőt építenek a Népkertben, ami komoly indulatokat váltott ki a lakosság körében. A kanizsaiak veszélyeztetve érezték általa a parkot, de magát a Vigadó épületét is, függetlenül attól, hogy az egykoron oly szép és kedvelt épület ma igencsak rossz állapotban van. Meglátása szerint a korosabb polgárokban még ma is elevenen él a Népkert és a Vigadó egykori képe, ragaszkodnak hozzá, emlékük ott van a szívük és lelkük mélyén, talán éppen ez teszi még ma is értékessé őket. Csilla szavaival élve „noha sok változáson esett át, a kanizsaiak saját kulturális örökségükként ismerik el ezt a parkot, amelynek mára elveszett, régi fénye még sokak emlékezetében – és sokak képzeletében – él.”

Vázsonyi Csilla néptáncossal, énekessel és kutatóval a szervező Községi Ifjúsági Iroda koordinátora, Vígi Sára beszélgetett. Szóba kerültek a fiatal szerző hétköznapjai, munkája, a népi hagyományok iránti határtalan vonzalma. Első könyve a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

„Mi sohasem szervezünk átlagos könyvbemutatót. Mindig igyekezünk szórakoztatók, játékosak és főleg vidámak lenni. Most is így volt, hiszen a hangulatos beszélgetésen túl Csilla is igen sok érdekességet mesélt el könyvéről, de önmagáról is. Szokásunkhoz híven a könyvbemutatót követően egy kisebb kvízt is tartottunk, amelyre a hét fős csapatoknak helytörténeti kérdésekre kellett válaszolniuk. Úgy látszik mindenki figyelt a könyvbemutatón és nyilván jól ismerik valamennyien Magyarkanizsát, mert a csapatok egyforma pontszámot szereztek. Az eseményen természetesen ott volt a Forum Könyvkiadó is, amely könyveket is hozott, ezeket 30 százalékos árengedménnyel vásárolhattak meg az érdeklődők, és persze megvehették Csilla dedikált könyvét is” - hallottuk Vígi Sárától.

Az Ifjúsági Iroda koordinátora elmondta még, hogy a könyvbemutató arra is nagyon jó volt, hogy egy kis betekintést nyerjenek a magyarkanizsaiaknak a Népkert és a Vigadó mai állapotával kapcsolatos véleményébe. A résztvevők valamennyien sajnálatuknak adtak hangot, amiért idáig jutott a város legpatinásabb helye és épülete, de reménykednek abban, hogy egyszer még a Népkert és a Vigadó is a régi fényében fog tündökölni.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!