Ada: Zentára került a nyelvművelő napok beszédversenyének fődíja

A középiskolások beszédversenyének díjazottjai a zsűri elnökével
A középiskolások beszédversenyének díjazottjai a zsűri elnökével

2017. október 12. [16:19]

A középiskolások beszédversenyével kezdődött meg ma délelőtt Adán az idei Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata. A verseny első és második díja a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba, a harmadik díja pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba került.

A rendezvényt dr. Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke nyitotta meg, aki beszédében a nyelvművelés és a nyelvművelő napok fontosságát hangsúlyozta, majd kezdetét vette a középiskolások beszédversenye, amelyen összesen húsz diák vett részt. A tanulók előbb a szabadon választott szövegeiket adták elő, majd a helyszínen kapott szöveggel kapcsolatos gondolataikat osztották meg az egybegyűltekkel és a zsűrivel, amelynek tagjai Krnács Erika, dr. Molnár Csikós László és Péter Krisztina voltak.

A bírálóbizottság Varga Nikoletta, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója teljesítményét ítélte a legjobbnak, így ő vihette haza az első díjat és az azzal járó vándorserleget, a második helyen Szabó Imre, zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, a harmadikon pedig Szabó Regina, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója végzett. A zsűri ezenkívül több különdíjat is kiosztott: a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület különdíját Volford Viktor, a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziumának tanulója, a Szarvas Gábor Könyvtárét Dimitrov Nikoletta, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja, a Széchényi István Stratégiakutató Intézetét pedig Kiss Dávid, a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskolájának tanulója érdemelte ki.

A szervezők a hagyományokhoz híven ezúttal is a beszédverseny keretében hirdették ki a nyelvészeti pályázat eredményét, amelynek értelmében a középiskolások A nyelv a kultúra hordozója és a viselkedés tükre című pályázatának első díját Németh Viktornak ítélték oda, a második helyezést Balassa Márta, a harmadikat pedig Kokrehel Izabella érdemelte ki, akik valamennyien a topolyai Mezőgazdasági Iskola tanulói; az egyetemisták és felnőttek Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés című pályázatának első helyezését pedig a csókai Huszák Krisztina érdemelte ki. A pályamunkákat egyébként a dr. Hódi Éva, dr. Molnár Csikós László és Szabó Szabados Ilona összetételű bírálóbizottság értékelte.

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata pénteken az általános iskolások számára szervezett vetélkedőkkel és irodalmi esttel folytatódik, majd szombaton Szarvas Gábor szobrának megkoszorúzásával, kiállításmegnyitóval és tudományos tanácskozással zárul.

H. A.