Nagybecskerek: Két bánáti vonatkozású könyv bemutatója

A kettős könyvbemutatón: Balázs József, Németh Ferenc és Szilágyi Mária
A kettős könyvbemutatón: Balázs József, Németh Ferenc és Szilágyi Mária

2017. október 12. [10:32]

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház Irodalmi Színpadának szervezésében tegnap este két bánáti vonatkozású kötet bemutatójára került sor.

Egyik a minap hagyta el a nyomdát, az "Ilyenek a háború viszontagságai" című könyv, amely az első világháború centenáriuma jegyében Fábián Ernő és Bayer Irén életét örökíti meg, a Nagy Háborúban megélt mindennapjaikról olvashat a nagyérdemű, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára jelentette meg Székesfehérváron.

A kötet szerzői Szilágyi Mária és Németh Ferenc, akik az estre gazdag képválogatást is készítettek, így az ismertetők alatt a családi hagyatékból fennmaradt fotókból is láthatott a közönség válogatást.

Fábián Ernő az első világháború ideje alatt katonaorvos volt, majd utána a zsombolyai származású Bayer Irénnel összeházasodva Magyarcsernyén végezte orvosi munkáját, ott élték le életüket. A család hagyatékában megőrzött levelezéseikből, Fábián Ernő naplójából, és a háború ideje alatt is készült fotóiból állt össze a kötet.

A másik bemutatásra került kötet, a Bánáti kisvasút című, amely szerb nyelven jelent meg, és a keskeny vágányú 1898-tól 1968-ig tartó üzemelését örökíti meg.

Ez utóbbi kötetet három szerző készítette, Szilágyi Mária, Németh Ferenc és Milan Micić, és a kötetet a beodrai Bánáti Kultúrközpont, illetve az Újvidéki Egyetem adta ki 2016-ban.

Az esten Jenovay Lajos, a Madách vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, a bemutatott könyvekből pedig Balázs József olvasott fel részleteket.

Kónya-Kovács Otília