Zenta: Utazás a kortárs improvizatív zene világában

Ittzés Gergely és Mezei Szilárd a zentai Művelődési Ház színpadán
Ittzés Gergely és Mezei Szilárd a zentai Művelődési Ház színpadán

2017. június 15. [9:25]

A kortárs improvizatív zene világában tehettek utazást az érdeklődők az Ittzés–Mezei Duó szerda esti zentai koncertjén, valamint az azt követő pódiumbeszélgetésen, a két kiváló művész ugyanis ezúttal nemcsak a zene nyelvén, hanem a szavak szintjén is beszélt a koncert során bennük felmerülő érzésekről és gondolatokról.

Mint ismeretes, Ittzés Gergely és Mezei Szilárd a kétezres évek elején egy nagyzenekari produkcióban találkozott először egymással, és azóta is kiváló szakmai és baráti kapcsolatot ápolnak. Együttműködésük hozadékaként az elmúlt évek során számos formációban léptek fel közösen, és több lemezen is játszottak együtt. A mostani zentai koncertjük elsődleges apropója pedig Mezei Szilárd Ittzés Gergelynek dedikált fuvolaversenye előadásának előkészítése volt.

A koncert során a két művész a kortárs improvizatív zene sajátos világába kalauzolta el a közönséget, majd a különleges zenei utazás lehetőségének megteremtése után az alkotók Bicskei Zoltán filmrendező kérdéseire válaszolva beszéltek a kortárs zene világának sajátosságairól, valamint az improvizációhoz való személyes viszonyulásukról is. Mezei Szilárd egyebek mellett kifejtette, az ő esetében nem válik el élesen egymástól a komponálás és az improvizáció. Úgy fogalmazott, amikor az ember egy koncerten játszik, az egy kicsit olyan, mint az álmodás folyamata, amelynek során másodpercek alatt számos különböző kort és helyszínt be tud járni. Hozzátette, az improvizáció azonban nem konkrét emlékekből vagy zenei élményekből eredeztethető, hanem sokkal mélyebben, sokkal megfoghatatlanabb dolgokban gyökerezik.

Ittzés Gergely egyebek mellett kiemelte, az improvizatív zene olyan zene, ami gyakorlatilag nincs is, hiszen csak akkor létezik, amikor játsszák, majd hozzátette, éppen ez az egyik oka annak, hogy minden koncert más és más, mindegyik egyedi és megismételhetetlen. Ahogyan fogalmazott, az improvizatív zene világa nem olyan, mint mondjuk, a barokk vagy a dixieland világa, amelyek körülhatároltságuk folytán egyfajta zárt keretet is jelentenek egyben, és ezért az is viszonylag pontosan behatárolható, hogy mi az, ami még belefér a rendszerükbe, és mi az, ami már nem, hanem egy olyan világ, amelynek nincsenek meghúzva a határai, ahogyan annak a birodalomnak sincsenek meghúzva a határai, amelyet egy-egy koncert során bejárnak.

H. A.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!