Szlovák-magyar-szerb csúcs: Az EU migrációs paktuma a probléma maga

(Fotó: MTI)

2024. október 22. [15:51]

Betűméret:                     

A szlovákiai Révkomáromban tárgyalt kedden Szlovákia, Magyarország és Szerbia, kormány- illetve államfője. A háromoldalú tárgyalás fő témája az illegális migráció elleni küzdelem és az EU külső határainak védelme volt.

Robert Fico szlovák kormányfő baráti körben zajló kivételes találkozóként értékelte a magyar kollégájával, Orbán Viktorral és Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott megbeszélését. Az ezt követő közös sajtótájékoztatójukon megköszönte a szerb elnöknek az illegális migráció megfékezése terén tett intézkedéseket és megjegyezte: Szlovákia támogatja Szerbia “jogos ambícióját” az EU-tagságra. Fico Orbán Viktornak is megköszönte a “kivételesen jó” együttműködést az illegális migráció elleni harcban, és azt mondta, mindhárman azon lesznek, hogy e téren közösen befolyásolják az EU álláspontját.

Robert Fico bejelentette, a tárgyalásokat követően közös, a migrációt érintő nyilatkozatot fogadtak el.

Aleksandar Vučić szerb elnök kifejtette, közös munka eredményének tekinthető, hogy 80 százalékkal kevesebb a migráns, mint tavaly.

„Közösen dolgozva eredményeket értünk el, nem volt egyszerű, de ebben az évben 80 százalékkal kevesebb migráns érkezett, mint tavaly. Folytatni fogjuk az együttműködést, és hiszem, hogy a jövőbeni eredmények is jók lesznek. Jelenleg mindössze 477 migráns tartózkodik a Szerb Köztársaság befogadó központjaiban”, állította a szerb elnök, aki elmondta azt is, hogy a migránsok kérdése mellett a mai nap folyamán számos egyéb témáról is tárgyaltak, írja az N1.

“A nyugati vezetők pánikban vannak az illegális migráció miatt” - jelentette ki Orbán Viktor a magyar, a szlovák és a szerb kormányfő részvételével rendezett találkozót követő sajtótájékoztatón.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, a pánikból csak rossz döntések születnek, ilyen például Schengen felfüggesztése és a határellenőrzések visszaállítása is, így az illegális migráció valójában az Európai Unió legnagyobb vívmányát, a határokon keresztül történő szabad mozgást rombolja le.

A hirado.hu összefoglalója szerint előre lehetett látni, hogy a bűnözés megnő, és a migrációs paktum nem megoldani fogja a problémát, hanem fokozni fogja a bajt, ez a paktum tehát maga a probléma - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint azt is előre lehetett látni, hogy a migráció miatt a bűnözés is meg fog növekedni. A miniszterelnök továbbá sérelmezte Magyarország EU-s büntetését, mivel nem engedi be az illegális migránsokat, miközben szerinte Magyarország az, aki megvédi Európát.

“Egyetlen modell működött az illegális migrációval szemben, ez a magyar modell” – szögezte le a miniszterelnök. Orbán Viktor is egyértelműen támogatta Szerbia EU-s csatlakozását. A két állammal kapcsolatban elmondta, hogy Szlovákia a tíz legfontosabb gazdasági partnere között van Magyarországnak, Szerbiával pedig hatszorosára növelték a kereskedelmet Vučić elnök ideje alatt.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!