Belgium katonákat küld Franciaországba az olimpiai játékok biztosítására

(Fotó: Unsplash)

2024. április 2. [17:38]

Betűméret:                     

A belga hadsereg részt vesz a párizsi olimpiai játékok védelmének biztosításában, a támogatás robbanóanyagok felkutatása területén valósulna meg - jelentette be Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter kedden.

A francia szervezők és a belügyminisztérium 46 országtól kérte rendőrök és katonák segítségét a párizsi olimpia biztosítására. Gérald Darmanin francia belügyminiszter korábban jelezte, hogy a radikális iszlám és a különböző szélsőséges csoportok, továbbá a kibertámadás lehetősége kockázatokat jelentenek a nyári játékok biztonsága szempontjából.

A belga honvédelmi minisztérium egyelőre nem pontosította, hány fős csapatot küldenének Párizsba, de a miniszter kiemelte, hogy Belgium különleges szakértelemmel rendelkezik az aknamentesítés területén, ezért rendszeresen felkérik nemzetközi beavatkozásokhoz.

Gérald Darmanin szerint a biztonsági erőfeszítések és a figyelem egyik fő fókuszában továbbra is a Szajnán sorra kerülő megnyitó áll. A fenyegetések kockázatának minimalizálása érdekében folyamatosan csökkentették a rendezvényen résztvevők számát.

Az olimpiák történetében először a nyitóünnepség stadionon kívül, szabadtéri helyszínen, a Szajnán tartják, ahol csaknem hat kilométeres szakaszt kell majd ellenőrizni. A folyóparton mintegy háromszázezer néző gyűlhet össze, szemben a kezdetben kalkulált hatszázezres-félmilliós tömeggel.

"A világ sporteseményei alkalmával normális, hogy a hatóságok erősítést kérnek. Az erősítések nagysága azonban most példátlan" - jelentette ki Pierre-Henry Druesne, az olimpiai játékok biztonsági koordinátorának helyettese.

A párizsi olimpia hivatalosan július 26-án kezdődik - de már az előtte lévő két napon is lesznek versenyek - és augusztus 11-ig tart, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig következik a paralimpia, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!