Finnországi iskolai vérengzés: Belehalt a sérüléseibe az egyik diák, akit 12 éves társa lőtt meg

(Fotó: FoNet/AP)

2024. április 2. [13:53]

Betűméret:                     

Meghalt a keddi finnországi lövöldözésben megsebesült egyik diák, a másik kettő állapota pedig súlyos – közölte a rendőrség.

A feltételezett elkövető, akit Helsinki Siltamaki nevű északi városrészében fogtak el, első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait. Emberölés és emberölési kísérlet gyanújával nyomoznak ellene. Az esetnek más gyanúsítottja egyelőre nincs – tette hozzá a rendőrség.

Ahogy arról korábban írtunk, lövöldözés történt kedd reggel a Helsinkitől északra lévő Vantaa város egyik iskolájában, egy 12 éves diák megsebesített három másik 12 évest.
A gyanúsított őrizetbe vételekor nem tanúsított ellenállást, de lőfegyver volt nála – jelentette a Helsingin Sanomat (HS) saját értesülései alapján, de a fegyver típusáról nem volt információja.
A hatósági tájékoztatásból kiderült, hogy a rendőrök 9.40-re érkeztek a helyszínre, majd arra kérték a lakosságot, hogy maradjon távol a környéktől, és ne nyisson ajtót ismeretleneknek. Az iskola területét körbe zárták.
A szülők szerint az incidens az egyik tanteremben történt. Erről úgy értesültek, hogy több gyerek félelmében felhívta őket az iskolából – írta az újság.

Az épületbe be és onnan kilépni még délelőtt 11 óra után sem lehetett. A tanulók nem hagyhatták el tartózkodási helyüket. De közben folyamatosan érkeztek az iskola közelébe a sokkos állapotban lévő szülők – jegyezte meg a lap. Az iskolának körülbelül nyolcszáz tanulója van és 90 pedagógusa van. Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, ráadásul annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte.
Az MTI híre szerint az 5,6 millió lakosú országban – ahol népszerű a vadászat és a sportlövészet – jelenleg mintegy 430 ezren rendelkeznek fegyverviselési engedéllyel, összesen több mint másfél millió lőfegyverre.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!