Irán szabadon engedett öt bebörtönzött amerikait, cserébe hozzájut 6 milliárd dollárhoz

Emad Shargi, Morad Tahbaz és Siamak Namaz megérkeznek Katarba
Emad Shargi, Morad Tahbaz és Siamak Namaz megérkeznek Katarba (Fotó: BBC)

2023. szeptember 18. [19:34]

Betűméret:                     

Az Egyesült Államok és Irán közötti megállapodás értelmében dél-koreai számlákon tartott iráni pénzeszközökből 6 milliárd dollárt átutalnak katari bankokban lévő számlákra.

Irán szabadon engedett öt bebörtönzött amerikai állampolgárt, a lépés egy szélesebb körű amerikai-iráni megállapodás része – közölte az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Egy katari repülőgép felszállt Teheránból hétfőn délután, hogy az öt amerikait – négy férfit és egy nőt – Dohába szállítsa. Washington szerint mind az öt amerikait jogtalanul tartották fogva.

Az Egyesült Államok és Irán közötti megállapodás értelmében Washington is elenged öt iráni foglyot, valamint a Biden-adminisztráció általános felmentést adott nemzetközi bankok számára, hogy 6 milliárd dollárnyi befagyasztott iráni pénzt utaljanak át Dél-Koreából Katarba anélkül, hogy amerikai szankcióktól kellene tartaniuk.

A lépés a CNN amerikai hírcsatorna szerint jelentős diplomáciai áttörést jelent a Washington és Teherán között évek óta tartó bonyolult tárgyalások után.

CNN forrása szerint Doha már értesítette is az iráni és amerikai tisztviselőket, hogy a pénzt Svájcon keresztül átutalták katari bankszámlákra.

A Biden-kormányzat tisztviselői hangsúlyozták, hogy a katari számlákra átutalt pénzeket Irán kizárólag humanitárius célú vásárlásokra használhatja fel, és az amerikai pénzügyminisztérium minden egyes tranzakciót ellenőrizni fog. Iráni tisztviselők ugyanis többször is azt állították, hogy tetszés szerint használhatják fel az alapokat.

A megállapodás része az öt, Iránban bebörtönzött amerikai állampolgár szabadon bocsátása. Közülük csak hármójuk neve ismert (Emad Shargi, Morad Tahbaz és Siamak Namaz), a másik két amerikai személyazonossága nem nyilvános.

Az iráni, amerikai és brit állampolgársággal is rendelkező Morad Tahbaz természetvédő, akinek a lánya, Roxanne Tahbaz tavaly áprilisban az Amnesty International szervezésében tüntetést tartott Londonban, felszólítva az Egyesült Királyság kormányát, hogy tegyen többet a hazahozataláért. (Euronews)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!