Abramseket és Leopard 2-eseket is kaphatnak az ukránok

A Leopard 2
A Leopard 2

2023. január 24. [18:16]

Betűméret:                     

Egy lapértesülés szerint még a héten bejelentheti a Fehér Ház, hogy teljesíti Kijev – és egyébként a német kancellár – kérését, s M1 Abrams tankokat küld Ukrajnába.

Több M1 Abrams tankot is szállítana Ukrajnába az Egyesült Államok kormánya – értesült magas rangú tisztviselőktől a The Wall Street Journal. A lap azt írja, hogy az erről szóló hivatalos bejelentést a Fehér Ház még a héten megteheti. Ezzel párhuzamosan pedig – olvasható a cikkben – Berlin is hozzájárulását adná ahhoz, hogy például Lengyelország a Leopard 2-eseiből néhányat Kijev rendelkezésére bocsájtson.

Korábban Olaf Scholz német kancellár kikötötte: csak akkor kerülhetnek a legmodernebb német tankok a frontra, ha Amerika is oda küldi harckocsijait. A Pentagon ezt eddig ellenezte, mondván az Abrams tankok jelentős kiképzést és logisztikai támogatást igényelnek, a háború jelen szakaszában pedig ez nem biztosítható, ugyanakkor a Biden-adminisztráció igyekezett nyomást gyakorolni a németekre, hogy változtassanak a hozzáállásukon. Ez volt az egyik fő témája a múlt heti, Ramsteinben tartott NATO védelmi miniszteri találkozónak is, a csúcs e tekintetben viszont eredménynek bizonyult.

A német kormánykoalíción belül Scholz makacssága komoly vitákhoz vezetett. A zöldek és a szabaddemokraták azon az állásponton voltak, hogy Berlinnek minden segítséget meg kell adnia, amit Kijev kér. Az áttörést a hétvége hozta meg: január 22-én Annalena Baerbock külügyminiszter bejelentette, ha Lengyelország hivatalos kérést intéz Németországhoz, nem fognak akadályt gördíteni az elé, hogy Leopard 2-esekkel lássák el Ukrajnát. A kérés azóta megérkezett. Csak idő kérdése tehát, hogy Kijev a legmodernebb tankokat állíthassa szembe az oroszokkal. Kérdés ugyanakkor, hogy ez mire lesz elég? (MH)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!