Aláírták a békemegállapodást Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között

Az ünnepélyes ceremónia
Az ünnepélyes ceremónia (Fotó: AP)

2020. szeptember 16. [7:44]

A három ország vezetője Washingtonban, ünnepélyes ceremónián írta alá a megállapodást. A mintegy 700 vendég részvételével megtartott ceremónián a közvetítői szerepet vállaló házigazda, Donald Trump amerikai elnök a békemegállapodást történelmi jelentőségűnek nevezte.

Hazugságok, árulások sorozata, a terror ördögi köre akadályozta a megbékélési folyamatot a közel-keleten évtizedeken keresztül, mondta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban, a békemegállapodási ceremónia megnyitóján. Az amerikai elnök szerint most egy új Közel-Kelet születik.

- Megváltoztatjuk a történelem menetét. A megosztottság, a konfliktusok évtizedei után új Közel-Kelet születik, köszönhetően e három ország vezetőinek és bátorságuknak. Jelentős lépést teszünk egy olyan jövő irányába, melyben az emberek vallásuktól és származásuktól függetlenül élhetnek együtt békében és jólétben – mondta Trump.

Egyes vélemények szerint Trump a békecsináló szerepében szeretne tetszelegni a novemberi amerikai elnökválasztás előtt, ellenzői pedig tüntettek is ellene

Washingtonban és palesztin területeken is. Volt, ahol el is égették az amerikai elnök, Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök, az abu-dzabi koronaherceg és a bahreini király posztereit.

Donald Trump amerikai elnök viszont úgy véli, a palesztinok is csatlakozni fognak a békemegállapodáshoz. Az amerikai elnök kifejtette: a térségben olyan folyamat kezdődött el, amely erősíti egyes államok gazdasági és politikai kapcsolatait, s az Izraellel most diplomáciai viszonyt létesítő Perzsa-öböl menti államok a palesztinok pénzügyi és politikai támogatói is, s ezért lát reményt arra, hogy a palesztinok csatlakoznak a békefolyamathoz.

Szijjártó Péter egyedüli európai uniós külügyminiszterként vett részt az aláírási ceremónián, amelyet "történelmi dokumentumnak" nevezett. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez rendkívül fontos ügy azért is, mert a térség stabilitása szorosan összefügg Európa biztonsági helyzetével. (MTI, euronews)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!