Az elővigyázatosság jegyében ünnepelnek a muszlim hívők a Nyugat-Balkánon

(Fotó: mondo.rs)

2020. július 31. [12:46]

Koszovóban betiltották a pénteki áldozati ünnepi (kurban bajram) közösségi imákat, és rendőrök őrizték a mecseteket, Bosznia-Hercegovinában viszont csak a kötelező távolságtartás betartására kérték a muszlim hívőket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A pristinai kormány, valamint az ország iszlám közösségének vezetése betiltotta a pénteki közösségi imákat. Mindezek ellenére több ezren próbáltak meg bejutni pénteken a rendőrség által őrzött, zárva tartó mecsetekbe, ám kénytelenek voltak visszafordulni.

Koszovóban egy nap alatt 7846-ról 8104-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhattal 212-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Bosznia-Hercegovinában nem zárták be a mecseteket, de a hívőket a kötelező távolságtartás betartására kérték. Voltak olyan helyek, ahol a mecseteken kívül imádkoztak az iszlámhívők, így elkerülve az átfertőződés lehetőségét.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 11 109-ről 11 422-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tizenketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 317-re nőtt.
Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 504-ről 10 623-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön négy halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 480-ra emelkedett. Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint még a koronavírus-járvány őszre várható második hulláma előtt szeretnék fejleszteni a kórházi infrastruktúrát, hogy az ország egészségügyi intézményei egy esetleges tömeges megfertőződést is kezelni tudjanak.

Montenegróban péntekre 3017-ről 3074-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 48. Az ország közegészségügyi intézete szerint már látszik, hogy elkerülhetetlen a koronavírus-járvány és az influenzajárvány találkozása az őszi hónapokban, ami jelentősen megnehezítheti az egészségügyi intézmények dolgát. Podgorica elővigyázatosságból a korábbiaknál több influenza elleni védőoltást rendelt, hiszen várhatóan megnövekszik iránta a kereslet, és a koronavírus elleni védőoltáshoz is szeretne minél hamarabb hozzájutni. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!