Cuomo: Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt

Andrew Cuomo
Andrew Cuomo (Fotó: BENNETT RAGLIN / GETTY IMAGES)

2020. április 5. [22:08]

Betűméret:                     

Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt - közölte Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a vasárnap tartott sajtókonferenciáján.

A kormányzó ugyanakkor hozzátette: vasárnap először fordult elő, hogy kevesebb halálesetet jelentettek, és reményei szerint ez azt jelentheti, hogy a vírus terjedése lassulhat. Bár azt is hozzátette: ezt még korai lenne kimondani.

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - helyi idő szerint vasárnap délelőtt több mint 321 ezer diagnosztizált fertőzöttet és több mint 9100, Covid-19 betegségben elhunytat tartottak számon.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Delaware államot és Észak-Dakotát, ami azt jelenti, hogy ezek a tagállamok is külön szövetségi anyagi segítséget kapnak a vírusellenes küzdelmükhöz. Az Egyesült Államokban eddig 42 tagállamot nyilvánított az elnök katasztrófa által sújtott vidéknek.

Vasárnapra erőteljesen megnőtt a vírusfertőzöttek száma New Jerseyben és Louisiana államban is. Louisianában több mint 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak és 409 ember halt bele a vírus okozta kórba. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója újságíróknak azt mondta, az államban a hét végére már nem lesz elegendő számú lélegeztetőgép, noha a kormányzat a szövetségi tartalékból szombaton további 200 lélegeztetőt küldött. Louisianában már mobilkórházakat is felállítottak.

Dan Barbossa, a Ford gyár szóvivője vasárnap egy televíziós interjúban közölte: a cég egyik leányvállalatánál Michiganben tíz másodpercenként gyártanak egy arcvédő maszkot. Az egymilliomodik újonnan készült maszkot vasárnap szállították el New Yorkba.

Missouriban és Alabamában is kijárási korlátozásokat rendeltek el a kormányzók.

Jerome Adams altengernagy, az Egyesült Államok tisztifőorvosa a Fox televíziónak vasárnap nyilatkozva leszögezte: a következő hát drámai lesz, a megbetegedések és a halálesetek száma exponenciálisan fog növekedni. "Ez lesz a mi Pearl Harbourunk, a szeptember 11-énk, csak azzal a különbséggel, hogy a tragédia nem korlátozódik egyetlen helyszínre" - fogalmazott, utalva a második világháborúban megtámadott hawaii Pearl Harbour tragédiájára és a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen elkövetett terrorista merényletekre. Hozzáfűzte: a tragédia "az egész országban bekövetkezik, és azt akarom, hogy az amerikaiak megértsék ezt". (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!