Theresa May: London nem fizet az EU-piaci hozzáférésért

Theresa May a brit alsóházban
Theresa May a brit alsóházban (Fotó: archívum)

2019. május 15. [15:08]

Betűméret:                     

Theresa May szerint a brit kormány célja továbbra is az, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után szabadkereskedelmi megállapodásra jusson az Európai Unióval, de nem hajlandó fizetni azért, hogy hozzáférjen az Európai Unió piacához.

A képviselői kérdések és az azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi órájában a konzervatív párti miniszterelnök nem válaszolt közvetlenül arra a kérdésre, hogy ha Nagy-Britannia esetleg vámuniós viszonyrendszerben marad az EU-val - ahogy azt a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt követeli -, az milyen összegű további brit hozzájárulást jelentene az uniós költségvetéshez.

May úgy fogalmazott: London véget vet az unión belüli szabad mozgás nagy-britanniai érvényesítésének, visszaszerzi a teljes ellenőrzést bevándorlási politikája felett, nem folyósít "további hatalmas összegeket" az EU költségvetésébe, és nem fizet azért, hogy hozzáférjen az uniós piachoz.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia "elmélyült, különleges" viszonyt akar fenntartani az EU-val, és ennek jegyében átfogó szabadkereskedelmi és vámjogi megállapodásra törekszik az unióval. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!