Újabb politikai vitához vezetett Németországban egy elutasított menedékkérő feltételezett szexuális bűncselekménye

A gyanúsított beszélgetést kezdeményezett az áldozattal a hamburgi főpályaudvaron kora délelőtt, majd követni kezdte és az akkor még kihalt belvárosban...
A gyanúsított beszélgetést kezdeményezett az áldozattal a hamburgi főpályaudvaron kora délelőtt, majd követni kezdte és az akkor még kihalt belvárosban...

2018. augusztus 14. [11:53]

Betűméret:                     

Újabb politikai vitát okozott Németországban egy szexuális bűncselekmény, amellyel egy elutasított menedékkérőt gyanúsítanak, a kereszténydemokraták (CDU) keményebb fellépést sürgetnek az igazságszolgáltatástól, a Zöldek a hangulatkeltés mellőzésének fontosságára figyelmeztetnek a Bild című lap keddi beszámolója szerint.

A lap kiemelte, hogy az utóbbi években többször országos felháborodást keltettek elutasított menedékkérők által elkövetett súlyos bűncselekmények, például 2016-ban, amikor Freiburgban egy afgán férfi megerőszakolt és meggyilkolt egy német diáklányt, vagy tavaly, amikor a Kandel nevű kisvárosban egy szintén afganisztáni fiatal meggyilkolta volt német barátnőjét.

Most ismét olyan elutasított menedékkérő követhetett el súlyos bűncselekményt, akit már régen el kellett volna távolítani az országból - tették hozzá egy szombaton Hamburgban történt esetet ismertetve. A feltételezett elkövető egy 30 éves afgán férfi, az áldozat pedig egy 14 éves német lány. A gyanúsított beszélgetést kezdeményezett az áldozattal a főpályaudvaron kora délelőtt, majd követni kezdte és az akkor még kihalt belvárosban berángatta egy kapualjba, ahol "ellenkezését legyűrve szexuális cselekményeket hajtott végre" a sérelmére - idézett a Bild egy rendőrségi szóvivőt.

A beszámoló szerint a személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján Mansor S. néven azonosított gyanúsított 2011-ben érkezett Németországba, menedékjogi kérelmét még abban az évben elutasították és jogerősen az ország elhagyására kötelezték, mégsem távozott, és különböző bűncselekményekért, például lopásért és testi sértésért már kilencszer elítélték. Nem világos, hogy miért nem toloncolták vissza hazájába - tették hozzá.

A tartományi rangú Hamburgban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi szervezete a szociáldemokrata (SPD) vezetésű koalíciót hibáztatja a történtekért. A hamburgi idegenrendészeti hivatalnak magyarázatot kell adnia arra, hogy a gyanúsított miért maradhatott a városban - mondta a Bildnek Christoph de Vries hamburgi CDU-s szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő.

Hozzátette, hogy az eset veszélyezteti a jogállamba vetett bizalmat, ezért olyan bíróságokra van szükség, amelyek letöltendő szabadságvesztésre ítélik a bűncselekményeket sorozatban elkövető embereket.

Patrick Sensburg, a CDU egyik vezető belügyi és igazságügyi szakpolitikusa kiemelte, hogy a bűnelkövetővé váló elutasított menedékkérőkkel szemben az igazságszolgáltatásnak keményebben kell fellépnie. Elfogadhatatlan, hogy az ilyen embereket feltételesen szabadlábra helyezik - mondta a Bundestag-képviselő.

Constantin von Notz, a Zöldek Bundestag-frakciójának egyik vezető politikusa visszafogottságot és tárgyilagosságot sürget. Az hatóságoknak alaposan fel kell tárniuk az ügyet - mondta, kiemelve, hogy az ilyen "különleges, egyedi eseteket nem szabad felhasználni a védelmet kereső emberek és a külföldiek elleni hangulatkeltésre". (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!