Közvélemény-kutatás: A szlovén kormányfő lemondása nem befolyásolta érdemben a választókat

Elemzők szerint Cerar taktikai lépésre szánta el magát, amikor lemondott
Elemzők szerint Cerar taktikai lépésre szánta el magát, amikor lemondott (Fotó: delo.si)

2018. március 19. [13:48]

Betűméret:                     

Miro Cerar szlovén kormányfő váratlan lemondása nem befolyásolta érdemben a választók véleményét - derült ki a Dnevnik című szlovén napilap hétfőn közzétett felméréséből. Elemzők szerint Cerar taktikai lépésre szánta el magát, hogy növelje pártja népszerűségét.

A 350 ember megkérdezésével a hét végén készített közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 66,2 százaléka negatívan értékeli a kormány munkáját, Cerar lemondása előtt a szlovének 66,9 százalék vélekedett ugyanígy.

A felmérés szerint Miro Cerar pártja, a Modern Közép Párt (SMC) a politikai alakulatok népszerűségi listáján továbbra is csak a negyedik helyen áll, 8,1 százalékkal. Az első helyen Marjan Šarec, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja végzett. Šarec tavaly függetlenként indult az elnökválasztáson, és a második fordulóban mindössze öt százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint Borut Pahor régi-új elnök. Šarec a voksok 12,2 százalékát gyűjtené be most. A második hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) mintegy 11,7 százalékkal. A harmadik hely pedig a Janez Janša volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párté (SDS), amely a szavazatok 10,6 százalékát gyűjtené be, ha most lennének a választások.

Cerar múlt szerdán este, rendkívüli kormányülésen jelentette be lemondását, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségesé vált a kormánya egyik legfontosabb projektjének kivitelezése. A kormányfő arra is utalt, hogy az utóbbi időben egyre több nézeteltérése voltak a koalíciós partnerekkel.

Cerar lemondása meglepte a két miniszterelnök-helyettest, az egyúttal a mezőgazdasági miniszteri tisztséget betöltő Dejan Zidant - a kisebbik koalíciós párt, a szociáldemokraták elnökét - és Karl Erjavec kormányfőhelyettest, külügyminisztert, a nagyobbik koalíciós párt, a nyugdíjaspárt (DeSUS) elnökét is.

Zidan Cerar bejelentését követően úgy nyilatkozott: a kormányfő sem a kormány tagjait, sem a koalíciós partnereket nem értesítette előzetesen a lemondásáról. A kabinetnek most korlátozott jogkörrel kell az új kormány megalakulásáig ellátnia feladatát, de működnie kell, hogy az utóbbi időben felgyülemlett nehézségeket megoldja - húzta alá. Erjavec szó nélkül hagyta el a rendkívüli kormányülést.

Elemzők szerint Cerar taktikai lépésre szánta el magát, amikor lemondott, hogy a választások előtt még "felrázza" azokat a választópolgárokat, akik 2014-ben rá szavaztak.

A kormányfő hétfőn a parlament plenáris ülésén utoljára válaszol a képviselők kérdéseire és kifejti távozása okát. Kedden a nemzetgyűlés hivatalosan is megállapítja, hogy lemondott a miniszterelnök. Ezután a kormányfő és a kormány korlátozott jogkörökkel ügyvivőként tevékenykedik tovább utódja hivatalba lépéséig.

A parlament feloszlatásáról és az előrehozott választások pontos időpontját azután jelentik be, hogy Borut Pahor államfő konzultációkat folytatott a parlamenti pártokkal. Korábbi bejelentése szerint erre legkorábban május második felében kerülhet sor. A rendes választások június 10-én lettek volna. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!