VMDK: A hatóságok szerint a magyar nyelvű feliratok „közlekedésbiztonsági kockázatot” jelentenek

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének közleménye a többnyelvű közlekedési táblák lecserélése kapcsán

Így néznek ki az új táblák
Így néznek ki az új táblák (Fotó: Magyar Szó)
Így néztek ki a régi táblák
Így néztek ki a régi táblák (Fotó: VMDK)

2021. augusztus 30. [10:14]

Betűméret:                     

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) júliusban beadvánnyal fordult a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársághoz, amiben rámutatott a nyelvhasználati jogok megszegésére több község területén közlekedési táblák esetében. Ugyanis a regionális utak mentén Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse vonalon lévő települések területén lecserélték a régi többnyelvű közlekedési táblákat és a helyükre, leginkább csak szerb nyelvű, cirill írásmóddal lévő táblákat helyeztek ki. Sok esetben ezek a regionális utak az adott település főutcáját képezik, a táblák a település szűk központjában találhatóak, és a közlekedési útirányokról tájékoztatják az ott közlekedőket.

A beadványunkat megküldtük még a Köztársasági Kisebbségügyi Minisztériumnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének is.

Beadványunkra válaszolva a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság arról értesített bennünket, hogy a Köztársasági Jogalkotási Titkárság véleményére támaszkodnak, miszerint csak az a gyakorlat támogatható, amely szerint a kisebbségi nyelveken csak a település kezdetét, végét és az utcák megnevezését kell kiírni.

A Köztársasági Jogalkotási Titkárság kihangsúlyozta, hogy ez ügyben figyelembe vették a közlekedésbiztonsági előírásokat, konzultáltak a Köztársasági Építészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériummal, különösen annak Közlekedésügyi jelzésekről szóló szabályzatát, ami nem irányozza elő a szóban forgó táblák többnyelvűségét.

Magyarán a Köztársasági Törvényhozási Titkárság, Köztársasági Építészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság álláspontja szerint a közlekedési táblákon lévő magyar felirat „közlekedésbiztonsági kockázatot” jelentene!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nem tudja elfogadni a nyelvhasználati törvény rendelkezéseinek ilyen mértékű leszűkítését és félretolmácsolását, hiszen ez sérti a nemzetközi egyezményeket, a szerb alkotmány által is szavatolt anyanyelvhasználatra való jogot, a szerzett jogokat és magát a nyelvhasználati törvényt is. Végső soron, sértő a józan észre nézve is, mert a magyar felirat nem gátolná, hanem segítené a helyes közlekedést. Ezért további jogi lépéseket fogunk alkalmazni az anyanyelvhasználatra való jogunk megvédésére.

A VMDK számára botrányos és különösen lehangoló, hogy ezt az álláspontot olyan intézmények képviselik ahol hatalmi pozíciójukból eredően vezető beosztásban, elnöki, titkári vagy államtitkári szinten, jelen vannak egy másik magyar pártnak a tisztségviselői. Sajnálatosnak látjuk a Magyar Nemzeti Tanács viszonyulását is, hiszen részükről a mai napig még nem hallottunk nyilvános állásfoglalást ez ügyben.

Óbecse, 2021. 08.30.

VMDK Press

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
@rg
2021. 09. 02. [ 08:48 ]

Van, aki nem érti. Meg az átutazó külföldiek közül se sok otthonos a cirill betűk világában és ezeknek a tábláknak pont az lenne a célja, hogy útbaigazítson...


rg
2021. 09. 01. [ 21:46 ]

Most van valaki, aki nem érti a szerb feliratot, hogy ez ekkora probléma? :)


Cinike
2021. 09. 01. [ 15:03 ]

Horgoson, Szabadka irányából a helységnévtábla nincs magyarul.


sistvan
2021. 09. 01. [ 06:04 ]

Én ebböl nem csinálnák problémát


Katona Zoltán
2021. 08. 31. [ 00:54 ]

Éljen a ,,példátlan jó magyar-szerb kapcsolat"a Délvidéken!!


Miklos
2021. 08. 30. [ 18:28 ]

A vasutallomasokra is raferne kis odafigyeles