Csíkszeredában több ezren kértek áldást húsvéti ételeikre

Húsvétvasárnapi ételszentelés Csíkszereda főterén. A hagyomány szerint a katolikus hívők a húsvéti sonkára, kalácsra, tojásra és a borra kérnek áldást
Húsvétvasárnapi ételszentelés Csíkszereda főterén. A hagyomány szerint a katolikus hívők a húsvéti sonkára, kalácsra, tojásra és a borra kérnek áldást (Fotó: MTI)
Húsvétvasárnapi ételszentelésen Csíkszereda főterén
Húsvétvasárnapi ételszentelésen Csíkszereda főterén (Fotó: MTI)

2024. március 31. [19:21]

Betűméret:                     

Több ezer résztvevővel zajlott vasárnap reggel Csíkszeredában a hagyományos ételszentelés.

Mint minden évben, az emberek már jóval a szertartás kezdete előtt megérkeztek kosaraikkal, és magukkal hozták a húsvéti eledelt, többek között a pálinkát, bort, kalácsot, bárányhúst, sonkát, kenyeret, tojást és kolbászt.

Sokan népviseletbe öltöztek, a legtöbb család pedig gyermekeivel vett részt az ételszentelésen, a kicsik is kis fonott kosaraikban vitték a piros tojásokat, hogy így őrizzék a hagyományokat. A fonott kosarak tetejét hímzett terítőkkel díszítették, sokan virágot is hoztak, amelyet a húsvéti asztalra szánnak.

Az istentisztelet után a papok a tömeg között sétálva szentelték meg a csíkszeredaiak kosarában lévő ételeket, a rendezvény végén pedig elhangzott a magyar és a székely himnusz is.

Az ételszentelés hagyománya több mint ezer évre nyúlik vissza, és az idők folyamán hiába ütközött különféle akadályokba, máig fennmaradt: a kommunizmus idején titkon, a járványhelyzet alatt tévé elé, vagy ablakba helyezve szenteltették kosaraik tartalmát a csíki keresztények, írja a Maszol portál.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
rusticus
2024. 03. 31. [ 21:20 ]

Ott még akkor is lesznek magyarok, amikor már máshol felszívódtak. Ők a magyarság megmaradásának a reménye!