Potápi Árpád János: Támogatjuk a szórványközösségeket, hogy helyben tudjuk tartani gyerekeinket

A kollégium korszerű lakhatási körülményeket kínál a mezőségi diákok számára
A kollégium korszerű lakhatási körülményeket kínál a mezőségi diákok számára (Fotó: Téka Alapítvány)

2023. szeptember 17. [18:16]

Betűméret:                     

A magyar kormány kiemelten támogatja a szórványközösségeket, hogy meg lehessen tartani gyermekeinket a magyar nyelvnek, kultúrának, és majd családot vállalva ők is ugyanígy járjanak el - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap az erdélyi Szamosújváron.

Potápi Árpád János a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyának átadásán vett részt a Kolozs megyei városban.

Ünnepi beszédében a bukovinai székelyek között szolgáló, szamosújvári születésű Németh Kálmán ferences rendi szerzetest idézte, aki azt mondta: a legnagyobb kitüntetés és a legnagyobb kegyelem, ha valaki önzetlenül dolgozhat.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évtizedben a Téka Alapítvány is az önzetlen cselekvés és építkezés jegyében tevékenykedett. Felidézte, hogy az alapítvány 2000-ben csatlakozott a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány által elindított szórványoktatási programhoz, amely összehangolt és tervszerű módon, hosszútávon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását.

"Ez a program a szórványban élő magyarság számára mintaadó, és itt helyben egyúttal nélkülözhetetlen is" - mondta. Rámutatott: a szórványkollégiumok nélkül a szórványbeli magyar gyerekek egy része elkallódna, román oktatási intézményt választana, így elveszne a magyar nemzet számára.

Felidézte, hogy a mezőségi magyar családok zöme halmozottan hátrányos nyelvi, etnikai és kulturális környezetben él, a teljes asszimiláció küszöbén, helyzetük a nemzeti önazonosságuk megtartása szempontjából erősen veszélyeztetett. "Megmaradásuk és a mi megmaradásunk egyik feltétele, hogy gyermekeik megfelelő anyanyelvi oktatásban részesüljenek. Ehhez vállalni kell a napi ingázást, a kollégiumi életet, valamint az ezekkel járó többletköltségeket" - mondta. Hozzáfűzte, hogy a szórványkollégium az oktatás mellett ellátást nyújt, felkészítő és felzárkóztató munkát folytat.

Potápi Árpád János köszönetet mondott a szórványkollégium vezetőinek, dolgozóinak munkájukért és azért, hogy életben tartják, erősítik a mezőségi magyarságot.

Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke elmondta: az újabb beruházással "kemény vár", egységes oktatási tér alakult ki, az iskola a kollégiummal vált teljessé.

Csoma Botond parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezetének elnöke azt emelte ki: minden magyar gyermek számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy magyar iskolába járjon, különben az identitása veszélybe kerül. Mint mondta, a szórványban az oktatási intézmények egyre vonzóbbak a vegyes családok számára is.

Ovidiu Dragan, Szamosújvár román polgármestere úgy fogalmazott, hogy a beruházás a magyar közösség, a város fejlődését szolgálja. Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke szerint a szamosújvári és a válaszúti alapítvány "történelmet írt" a szórványoktatás területén, bevehetetlen bástyái a magyarságnak.

Az ünnepségen az alapítvány munkájának anyagi és szellemi támogatásáért átadták a Téka Díjat Potápi Árpád Jánosnak és Brendus Rékának, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjének. A díjat a 2020-ban kitüntetett Novák Ferenc koreográfus is most vette át.

A Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyának építése 2020-ban kezdődött el, a magyar kormány 410 millió forinttal támogatta, de a beruházáshoz a Communitas Alapítvány és magánszemélyek adománya és a Téka Alapítvány önrésze is hozzájárult. A 6 392 000 lejes (közel ötmilliárd forint) projekt keretében több mint ezer négyzetméteres hasznos terület épült négy szinten, négyágyas szobákban fogadják a bentlakókat, konyha és ebédlő is van.

A telken található a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum két iskolaépülete is, amelyek szintén a magyar kormány támogatásával épültek meg. Erdély egyik legnagyobb szórványbentlakásában mintegy száz diákról gondoskodnak 25 mezőségi településről. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!