Szili Katalin: Közös feladatunk identitásunk megőrzése és továbbadása

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszél a X. Drávaszögi Magyarok Fesztiváljának nyitórendezvényén a baranyai Nagytótfalu református templomában
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszél a X. Drávaszögi Magyarok Fesztiváljának nyitórendezvényén a baranyai Nagytótfalu református templomában (Fotó: MTI)

2023. szeptember 15. [21:31]

Betűméret:                     

Az elmúlt évtized válságai is rámutattak identitásunk megőrzésének, továbbadásának fontosságára - hangoztatta a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki főtanácsadó pénteken a baranyai Nagytótfalun.

Szili Katalin a 10. Drávaszögi Magyarok Fesztiváljának nyitóünnepségén, a helyi református templomban méltatta a rendezvényt szervező Fontos Vagy Nekünk Egyesületet, amely az elmúlt tíz évben sokat tett a helyi drávaszögiek identitásának megőrzéséért.

Közölte: az egyesület már nevében is egybecseng az alaptörvénynek azzal a passzusával, amely szerint "felelősséget viselünk a határon kívül élő magyarságért" és amely "elismeri, hogy az itt élő nemzetiségek államalkotó tényezők".

"Drávaszög művészete, hagyománya nemcsak az országot, de azt a nemzetet is gazdagítja, amelynek identitása, önazonossága közös nyelvből, hagyományokból és kultúrából fakad" - mondta.

A migráció, a pandémia és a háború okozta kihívásokra utalva közölte: a fesztivál elmúlt tízéves története alatt sok válságon ment keresztül Európa és a világ, eközben pedig az emberek pedig megtapasztalhatták, milyen mértékben van kitéve életük a globális világnak.

Úgy vélte: e kihívások jól megmutatták, egyben megerősítették az embereket abban, hogy érdemes örülniük annak, ami az övék: "az önazonosságuknak, identitásuknak, aminek megőrzése és továbbadása mindenki felelőssége és feladata".

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselő kijelentette: a magát magyarnak valló 12 ezer, Horvátországban élő ember "szilárd és önbizalmat sugárzó közösséget" alkot, s élő kapcsolatot ápol a magyarországi magyarokkal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy "Magyarország kormánya óriási támogatást nyújt a horvátországi magyarok számára", azt pedig a politika érdemeként említette, hogy januártól megszűnhetett a Magyarország és Horvátország között a határellenőrzés, aminek köszönhetően szerinte az anyaországi és külhoni magyarok közötti viszony is még szorosabbá válik. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!