Gulyás Gergely: A kultúra olyan, mint a béke, összeköt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen Dunaszerdahelyen
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen Dunaszerdahelyen (Fotó: MTI)

2023. január 22. [21:47]

Betűméret:                     

A kultúra természete szerint olyan, mint a béke: összeköt - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen.

A miniszter a Csallóköz központjának számító városban, hagyományosan a Pázmaneum Társulás által szervezett ünnepségen felidézte a Himnusz keletkezésének, ismertté válásának és megzenésítésének történetét, majd beszélt arról, ahogy Kölcsey műve keletkezése óta végigkísérte a magyarságot, s arról is, hogy a kultúra jellegéből adódóan összeköt.

"Ott volt velünk mindig az elvesztett, de túlélt 20. században. A harcterek és a hadifogság poklában, és akkor is, amikor a trianoni döntés darabokra szaggatta nemcsak az országot, hanem a nemzetet is" - jelentette ki Gulyás Gergely. Rámutatott: a Himnusz, a magyarok nemzeti imádsága itt van velünk a felfedezendő 21. században is. Hozzátette: Kölcsey versével szimbolikusan is ünnepeljük a magyar kultúrát, mindazt, amit magyarul álmodunk és amit magyarul beszélő nemzeti közösségünk hosszú évszázadok alatt létrehozott, és ami napjainkban is körbevesz és elhordoz mindannyiunkat, akik összetartozunk itt, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.

"A kultúra természete szerint olyan, mint a béke: összeköt" - hangsúlyozta Gulyás Gergely, hozzátéve: a kultúra megismer és megért, nem rombol és nem szakít szét, nem írja át a történelmet, nem írja át a sírokon a neveket, a történelemkönyvekben az eseményeket. Kijelentette: amikor kultúránkat őrizzük, az egymáshoz tartozásunkat őrizzük. "Minden közösségnek megvan a maga kultúrája és minden kultúra addig él, ameddig közössége élteti" - tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: az ellenkultúrák korát éljük, közösségromboló, gyökérszaggató időket, amelyhez hasonlóra volt már példa a 20. század totalitárius diktatúráinak idején, bár akkor a félelem és nem a kényelem mozgatta a világot. "A két veszély természete szerint mégis ugyanarról a tőről fakad, mindkettő tagadja a közösséget és nemzeti kultúrát, tagadja a hitet és a nemzeti összetartozást" - világított rá Gulyás Gergely.

Kifejtette: látni lehet, hová jutott Nyugat-Európa a globális érdekeket képviselő politikai erők nyomása alatt: az ideológia megpróbálja legyőzni a valóságot, a politikailag korrekt beszéd a szólásszabadságot. Rámutatott: a birodalmi Európa koncepciója, az európai egyesült államok célkitűzése a nemzeti identitás felszámolását tartja kívánatosnak. "Arra van szükség, hogy felismerjük, hogy a megbékélés nemcsak egy szép gesztus, hanem megmaradásunk, mindannyiunk megmaradásának egyedüli lehetséges útja is" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

"A 20. század világháborúi és totalitárius diktatúrái megtanították számunkra a béke és a kultúra értékét. Mi a nemzetek közötti barátság, kiengesztelődés, ha kell történelmi megbékélés szószólói vagyunk, akik tudjuk, hogy a nemzetek felszámolására irányuló kísérletek mindig háborúhoz, ellenségeskedéshez és szakításhoz vezettek e térségben" - mondta Gulyás Gergely. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!