Magyar házat avattak a csángóföldi Nagypatakon

Mariut Félix forrófalvi római katolikus plebános magyar nyelvű szentmisét celebrál a forrófalvi temető kápolnájában a magyar állam támogatásával megvásárolt és felújított magyar ház avatása alkalmából tartott ünnepség után a Bákó megyei Forrófalván
Mariut Félix forrófalvi római katolikus plebános magyar nyelvű szentmisét celebrál a forrófalvi temető kápolnájában a magyar állam támogatásával megvásárolt és felújított magyar ház avatása alkalmából tartott ünnepség után a Bákó megyei Forrófalván (Fotó: MTI)
A magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar ház avatása napján a Forrófalva községhez tartozó Nagypatak faluban
A magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar ház avatása napján a Forrófalva községhez tartozó Nagypatak faluban (Fotó: MTI)

2022. november 20. [15:56]

Betűméret:                     

A magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar házat avattak vasárnap a csángóföldi Nagypatakon.

A Bákó megyei Forrófalva községhez tartozó, Forrófalvával összeépült faluban a Magyar Népfőiskolai Collegium (MNC) utazó csoportja vásárolt 2018-ban hagyományos csángó házat, amelyet az eredeti formáját megőrizve felújítottak és a forrófalvi, nagypataki csángómagyarokból alakult Forrófalvi Tavaszi Szél Egyesület rendelkezésére bocsátottak. A pincével együtt száz négyzetméteres hasznos felületű épületet már több mint fél éve birtokba vette a hagyományőrző egyesület, hivatalos avatójára azonban csak vasárnap kerítettek sort.

Az ünnepségen elmondott beszédében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának helyettes államtitkára azt kívánta a közösség minden tagjának, hogy érezzék magukénak a házat, érezzék otthon magukat e házban, és nyújtsanak példát a környező falvaknak.

Megemlítette: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a szórványban élő magyar közösségek megerősítésére, támogatására, és az elmúlt bő egy évtized azt igazolta, hogy nincs visszafordíthatatlan folyamat. "Nem mondunk le egyetlen magyar közösségről sem, minden magyar számít, éljen akár a tengeren túlon, akár a moldvai végeken" - jelentette ki.

A helyettes államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Forrófalva szülötte volt Petrás Incze János XIX. századi minorita szerzetes, aki nemcsak egyházi keretek között szolgálta népét, hanem azzal is, hogy gyűjtötte a moldvai csángók népköltészeti kincseit. Úgy vélte: Petrás Incze János nem teljesíthette volna be küldetését, ha nem lettek volna segítői, támogatói a helyi közösségben. Hozzátette: a segítség, a támogatás most is azért kellett, hogy erősítse az elszántságot, növelje a kitartást, acélozza az akaratot.

A felújított csángómagyar házat Felix Mariut, a csángók számára magyarul is miséző moldvai római katolikus pap, és Csűry István, a tisztségéből nemrég leköszönt királyhágómelléki református püspök áldotta meg.

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kövér Lászlónak az Országgyűlés elnökének ez alkalomra írt üzenetét is felolvasták.

Magyar nyelven kezdte, majd románra váltva mondta el beszédét Cristina Ciuraru-Pal, Forrófalva szociáldemokrata polgármestere, aki nyomatékosította: minden támogatást megad a helyi hagyományok megőrzéséhez.

A moldvai Forrófalva községben 650-700-ra becsülik a magyar nyelvet valamilyen szinten beszélő római katolikus vallásúak számát. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!