Folytatódik a határon túli szívbeteg gyerekeket segítő program

Farkas Ákos
Farkas Ákos

2021. szeptember 21. [19:26]

Betűméret:                     

Negyedik ütemével folytatódik a Rotary mozgalom szívfejlődési rendellenességgel született, elsősorban határon túli magyar gyermekek műtétjét lehetővé tevő Gift of Life - Ajándékozz életet programja - közölte Farkas Ákos, a Szeged Dóm Rotary Club projektért felelős tagja hétfőn.

A programban megműtött negyvenedik gyerek, a kézdivásárhelyi Szőcs Hanna hazaengedése alkalmából tartott szegedi sajtótájékoztatón Farkas Ákos elmondta, a beavatkozások a pandémia miatt mintegy másfél évig szüneteltek, a járványhelyzet azonban lehetővé tette újraindításukat.

A nemzetközi Rotary mozgalom és az 55 hazai klub összefogásának köszönhetően a program negyedik ütemére - melyet a Szeged Dóm Rotary Club koordinál - eddig 117 ezer amerikai dollár (mintegy 35 millió forint) gyűlt össze. A következő időszakban ebből és a még érkező támogatásokból Szegeden 15-20 beavatkozást végeznek majd el, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, Budapesten pedig öt-tíz kárpátaljai gyermek műtétjét tervezik.

Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikájának professzora elmondta, a nyolcéves Szőcs Hannánál egy olyan erdélyi kardiológus fedezte fel a szívfejlődési rendellenességet, aki korábban részt vett egy Szegeden, határon túli orvosok számára rendezett továbbképzésen.

A kislánynál elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy két eltérés is található a szívében, melyek operációját egyszerre nem lehet elvégezni. Tavaly, év elején a szíve két pitvara közötti sövényen található nyílást szüntették meg, majd most egy nyitva maradt ér elzárását is elvégezték egy katéteres műtéttel - mondta az egyetemi tanár.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!