A román elnök kihirdette az ingázók határátlépését megkönnyítő törvényt

Klausd Iohannis
Klausd Iohannis (Fotó: Wikimedia)

2020. szeptember 25. [15:57]

Betűméret:                     

Klaus Iohannis román elnök pénteken kihirdette azt a jogszabályt, amely megkönnyíti a határátlépést a koronavírus-járvány idején az ingázóknak, akik különleges bánásmódban részesülnek.

A román képviselőház szeptember elején fogadta el a jogszabályt, július végén a szenátus is megszavazta, így már csak az elnöktől függött, hogy hatályba léphet vagy sem. A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) képviselő Szabó Ödön parlamenti képviselő által beterjesztett törvény egyebek mellett azt szabályozza, hogy a naponta határátlépésre kényszerülő ingázók családtagjaikkal együtt - így az ingázó iskolások is - egy igazolványt igényelhetnek a román hatóságoktól. Ennek birtokában az érintettek könnyebb feltételek mellett léphetik át a határt, a román határrendőrség külön közlekedési sávot biztosít nekik. A belügyminisztériumnak a jogszabály hatályba lépésétől számított harminc napon belül kell kidolgoznia a törvény alkalmazási szabályait.

Szabó Ödön korábban elmondta: a határ mentén dolgozók régi álma vált valóra ezzel az intézkedéssel, hiszen naponta vagy hetente akár több órát is el kellett tölteniük a határátkelőknél. Kifejtette, hogy ez a probléma főleg a koronavírus-járvány idején jelentkezett, amikor korlátozták a román-magyar határon az átlépést. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
istván
2020. 09. 25. [ 21:03 ]

... ezt megtehetnék a magyar - szerb határon is,...