Európában is népszerű lett a székelyek kezdeményezése

Hosszú Katinka reklámfilmje is hozzájárul a sikerhez
Hosszú Katinka reklámfilmje is hozzájárul a sikerhez (Fotó: Nemzeti Sport)

2020. szeptember 25. [8:01]

Betűméret:                     

Egyre többen állnak a székely petíció mellé, az egyre több ismert és elismert művész, zenész és sportoló támogatásának is köszönhe­tően megszaporodtak az online térben leadott szignók. Közben Kovács Ákos, Rudolf Péter és Majka után Geszti Péter és Bunyós Pityu is kiállt a székelyek ügye mellett.

Két nap alatt csaknem ezren csatlakoztak a székelyek kezdeményezéséhez, ráadásul nagyon sokan Kárpát-medencén kívüli államból, Spanyolországból vagy éppen Svédországból írták alá az online petíciót.

A változás szembetűnő, mert amióta július közepén újraindult az online aláírásgyűjtés, összesen alig több mint hatezer szignó érkezett a kezdeményezéshez. A támogatásokra pedig nagy szükség van, mert május 7-ig összegyűlt ugyan a szükséges, több mint egymillió aláírás, de csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában érték el a jogszabályban meghatározott limitet.

Ahhoz viszont, hogy a székely kezdeményezés érvényes és eredményes legyen, legalább további négy államban össze kell gyűjteni a kellő számú aláírást.

A nemzetközi térben, főként Spanyolországban megnövekedett szavazatszámnak köze lehet ahhoz, hogy elkészült a székely petíciót támogató Hosszú Katinka reklámfilmje, amellyel az ­Írdalá.hu csapata a katalánok közül igyekszik minél többeket megnyerni a kezdeményezéshez.

A világhírű, háromszoros olimpiai bajnok sportoló félperces reklámfilmjében, angol nyelven – magyar felirattal – hívják fel a figyelmet arra, hogy az atléták, sportolók jellemzően négy évig készülnek egy-egy olimpiára, míg a katalánoknak 306 éve kell várniuk a szabadságukra. A reklámfilm végén feltűnik a kampány nemzetközi oldalának címe, a Signiteurope.com.

Hosszú Katinka mellett több hazai zenész és művész is csatlakozott az utóbbi hetekben a székelyek ügyéhez, Kovács Ákos, Rudolf Péter és Majoros Péter (Majka) is rövid reklámfilmben tudatta: fontosnak tartja a kezdeményezést, és a petíció aláírására buzdít mindenkit.

Odaállt a székelyek ügye mellé Geszti Péter dalszövegíró, énekes, reklámszakember is, aki szerint minden kisebbség megérdemli, hogy ugyanolyan esélyei, lehetőségei legyenek, mint az őket körülvevő többségi társadalomnak. – A székelyeket is megilleti mindez, ami az összes többi európai kisebbséget, az, hogy ápolhassák a hagyományaikat, a kultúrájukat, a nyelvüket, és hogy ugyanolyan politikai jogaik legyenek, mint bármely más népnek – emelte ki Geszti Péter. Hozzátette: nem szabad hagyni, hogy egyes régiók azért süllyedjenek le, mert jellemzően kisebbségek lakják.

Szavai szerint ezeknek a régióknak ugyanolyan támogatás és jog jár, mint a többségi nemzetrészeknek. Közben kiállt az aláírásgyűjtés mellett Bunyós Pityu is, a zenész kiemelte: ezt a kezdeményezést támogatnia kell mindenkinek. (Magyar Nemzet nyomán)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!